3 Şubat 2012 Cuma

Zeytinyağlı arapsaçı kavurması ve faydaları


Zeytinyağlı arapsaçı kavurması ve faydaları
Arapsaçı 
Yapraklarında bulunan ve uçucu bir yağ olan rezene sayesinde anasona benzer etkili ve güçlü bir kokuya sahiptir.
Anasona kokan bu ot çeşidi rezene ile aynı familyadan. Görünümü aynı dereotuna benziyor.  
Tabiatın şifa kaynağı bu ot, bana göre değeri çok az bilinen türden. İnce yeşil yapraklı, anasonu andıran aroması, 
beyazımsı rengi ve iç içe geçmiş köke sahiptir. Buradaki ismi Fennel,Pazardaki ismi (Finokyo)dur, Arap saçı (Yabani rezene). 
Latince ismi  Foeniculum vulgare olan Arap saçı, yeşil ve dere otu benzeri püsküllü yaprakları olan bir bitki  
ve kırlarda yayılmış olarak yetişiyor.Aroması ve içinde bulundurduğu maddelerden dolayı, mide ve barsak  
rahatsızlıklarında tavsiye ediliyor. Arapsaçının faydaları saymakla bitmiyor ; 
Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır, spazm giderici ,safra söktürücü ,iştah açıcı ,bağırsak yumuşatıcı ,süt arttırıcı ,idrar söktürücü ,gaz giderici...Kökü safra taşlarına ve idrar azlığına iyi gelirken tohumu ise mide ve bağırsak gazları ve parazitlerine iyi geliyor. Ayrıca kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor.
Tüm bu faydaları bir yana zeytinyağında kavurması ,yumurtalısı ve etlisi pişirme şekilleri var arapsaçının. Ve herbiri birbirinden lezzetli, ilerleyen günlerde diğer tarifleri de paylaşmak üzere:)
Arapsaçından ve faydalarından bahsettikten sonra bugünkü tarifimize geçiyorum.

Malzemeler:
- 4 adet arapsaçı 
- 1 adet orta boy kuru soğan 
- 1 adet pırasa 
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı 
- 2 adet yumurta 
- tuz, pulbiber,karabiber 
- Üzerine tercihe göre süzme yoğurt
  
Hazırlanışı: 
Arapsaçını temizleyip yıkayalım, soğan ve pırasayla birlikte ince ince kıyarak malzemelerii hazırlayalım. 
Zeytinyağında soğan ve pırasayı birlikte kavuruyoruz.Ardından Arapsaçını ekliyoruz, biraz tuz serperek 
karıştırıp tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Ateşi de kısarak kendi buharıyla bir süre yumuşamasını beklüyoruz.
Arasıra karıştırmayı ihmal etmeyelim. 10-15 dk gibi bir sürede pişecektir. Eğer arapsaçı çok taze değilse 
yumuşaması daha uzun sürebilir, bu durumda 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip kapağını kapatın, 
suyu çekene kadar pişmesini bekliyoruz. Tadına bakarak kontrol ettikten sonra, piştiyse yumurtaları kırıyoruz.
Pulbiber ve karabiberi de ilave edip yumurtalar da pişince ocağın altını kapatabiliriz. 
Yanında yoğurtla birlikta servis yapabilirsiniz, yada benim tercihim kabak yoğurtlusu ile birlikte muhteşem 
bir tat oluyor tabii damak tadınıza göre tercih sizin. Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder