7 Şubat 2012 Salı

Çörek Otu Faydaları Nelerdir


Çörek otu nedir ve çörek otu faydaları nelerdir? Asırlardır kullanılan çörek otu ile ilgili yapılan araştırmaların sayısı son yıllarda artmaktadır. Anavatanı doğu akdeniz ve güney avrupa olan çörek otunun birçok türü olmasına rağmen kullanılan türü Nigellae sativa 'dır. Siyah tohumları olgunlaşınca toplanır ve kurutulur.
Çörek otu, %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşur. Nigellon, thymoquinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A vitamin, B vitamini ve C vitamini içerir.

Çörek Otu Faydaları Nelerdir?

-Çörek otu kullanımı bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Cancer ImmunoBiology araştırma merkezi tarafından yapılan çalışmada, Nigella sativa da kemik iliği ve bağışıklık hücrelerini artırıcı bir madde tespit edilmiştir.
-Antioksidan özelliği vardır.
-İltihap oluşumunu engelleyici etkisi vardır.
-Çörek otunun içindeki iltihap önleyici madde eklem iltihabı için yararlıdır.
-Prostat ve meme kanserini yavaşlatıcı etkinliği bulunur.
-Karaciğeri koruyucu özelliği çörekotu faydaları içindedir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma karaciğer kanserine karşı koruyabileceğini göstermiştir.
-Kandaki şeker miktarını düşürücü etkisi vardır. İnsülin salgılamasını sağlayan pankreasta beta hücrelerini harekete geçirdiği gözlemlenmiştir.
-Almanya'da yapılan bir araştırma çörek otunun alerjik rahatsızlıklarda kullanılabileceğini göstermiştir.
-Almanya'daki araştırmada bronşitli astım, allerjik astım, bahar nezlesi rahatsızlıklarına yönelik yapılan çalışmada çörektonun ciddi oranda fayda sağladğı gözlemlenmiştir.
-Mide zarını tahriş eden etkenlere karşı mide zarını korur.
-Çörek otunun kullanımı nefes borusu adalesini genişletme etkisinden dolayı nefes darlığında yararlıdır.
-Kalp sağlığını koruyucu etkisi çörekotunun faydaları arasındadır. Çörekotu içinde bulunantimokinon 'un kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlenlenmiştir.
-Vücutdaki homosistein düzeyi, besinlerle alınan folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin dışında genetik faktörlere ve hormonların etkisine bağlı olarak düzenlenir. Homosistein seviyesi yüksek olan kişilere,  folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin kullanımı öneriliyor. Deneysel çalışmalar çörekotu tohumları ve uçucu yağın homosistein üzerindeki etkisinin folik asitten daha fazla olduğunu göstermiştir.Kanser riskini azaltıcı
Kalp Sağlığı
Grip  ve soğuk algınlığı belirtileri
Kuru öksürük
Astım
Diyabet
İltihap önleyici
Safra taşları ve böbrek taşları
Baş ağrısı
Kusma
Anne sütünü artırıcı
Saç kaybı gibi birçok sağlık durumlarında kullanılmaktadır.
Çörek Otu Nasıl Kullanılmalı?
-Çörek otu çayı
-Çörek otu yağı
-Kapsül olarak
-Yemeklerde ve pastalarda baharat olarak kullanılır.
Çörek otu bal ile karıştırılarak da yenilebilir. Bunun için çörek otu tohumu toz haline getirilir ve balla karıştırılarak yenilir.
Çörek Otu Ne Kadar Alınmalı?
Günlük kullanım 2 gramı geçmemelidir.
Hamile kadınlara önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder