2 Şubat 2012 Perşembe

Domatesin Faydaları



Yakın tarihe kadar insanlık tarafından pek de bilinmeyen
domates aslında insan sağlığı üzerinde inanılmaz etkili bir sebzedir. Tabii ki domatesin yararlarından faydalanmak için öncelikle yediğiniz domatesin doğal tohumdan üretilmiş olması gerekmektedir. Günümüzde ülkemizde de kullanılmaya başlanılan GDO’lu tohumlardan üretilen domatesleri tüketmekten kaçının. Organik olarak ve doğal tohumlardan yetiştirilen domateslere göre GDO’lu tohumlardan üretilmiş domatesler, insan sağlığına yarardan çok zarar getirmektedir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda domatesin bir yaz sebzesi olduğudur. Yazın tüketeceğiniz domates, kışın serada inorganik yollarda yetiştirilen domateslerden çok daha yararlıdır. Genel olarak tüm sebze ve meyveler mevsiminde tüketilince insan sağlığına olumlu etki ederler.Birçok insan tarafından bilinmeyen domatesin faydalarını kısaca şöyle sıralayabiliriz;kolestrolün dengelenmesine yardımcı olur, kalp yağlanmasını önleyicidir, gözlere faydalıdır, prostat ve idrar yapma zorluğunu gidericidir ve antioksidan özellikleri vardır.
Toplumumuzda genel olarak bilinenin aksine gözlere faydalı olduğu sanılan havuca oranla göz tansiyonunun düşürülmesinde domates çok etkilidir. Kalp yağlanması vekalp büyümesini önleyici etkisi vardır. Sabahları kahvaltıdan hemen önce içilen yarım bardak domates suyu yukarıda verilen birçok rahatsızlığın önlenmesine büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle yoğun biçimde spor yapan ya da efor gerektiren işlerde çalışan kişilerin kalp rahatsızlıklarını önlemek için domates tüketmelerinde büyük önem vardır.
Domatesin alerjik etkisi olduğunu unutmayınız. Doktorunuza başvurarak domatese alerjiniz olup olmadığını öğrenmeniz ileride karşılaşabileceğiniz sorunları önlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bazı egzema hastalarında domates tüketimi egzamayı arttıran bir etki göstermektedir. Çiğ haldeki domatesi kontrollü bir biçimde yemeleri bu egzama hastaları için göz ardı edilmemesi gereken bir husustur. Eğer domatese alerjiniz varsabrokoli yiyerek ihtiyacınız olan maddeleri vücudunuza alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder