8 Şubat 2012 Çarşamba

Kuşkonmaz nedir faydaları nelerdir




(Kuşkonmaz)
YEŞİL VEYA BEYAZ ZEVK
Yeşil ve beyaz kuşkonmazın aynı bitkiden geldiğini biliyor muydunuz? Filizler topraktan çıktığında, güneş ışınlan klorofil üreterek
bitkinin gövdesini yeşile çeviriyor.
Hikâyesi Nedir?
Kuşkonmaz zambak familyasmdandır. Yirmisi yenilebilir olan,
yaklaşık üç yüz çeşit kuşkonmaz vardır. Kuşkonmazın (asparagus)
ismi Yunancadan gelir ve anlamı “filizlenmek” ve “tomurcuk” anlamına gelir. En yaygın bilinen türleri, yeşil, beyaz ve mor renklerde satılan, sebze halidir.
Kuşkonmazın Tarihi
Mısırlılar, 2000 yıldan fazla zaman önce Akdeniz’de ortaya çık
tığına inanılan kuşkonmaz hakkında yazılar yazmıştır. Yunan ve Romalılar, eşsiz tadı, kıvamı ve iddia edilen şifalı özellikleri nedeniyle
kuşkonmaza çok değer verirlerdi. Roma İmparatorluğu’nun, dünyadaki en iyi kuşkonmazları toplamakla görevli, özel gemilerden oluşan bir “kuşkonmaz filosu” bile vardı. On altıncı yüzyılda, kuşkonmaz Fransa ve İngiltere’de popüler oldu ve oradan da ilk koloniciler kuşkonmazı Amerika’ya götürdü.
Kuşkonmaz Nerede Yetişir?
Yabani kuşkonmaz, İngiltere, Wisconsin’iıı merkezi, Rusya ve
Polonya gibi çok farklı yerlerde yetişir. 2004 yılında, en büyük dört
kuşkonmaz üreticisi Çin, Peru, Birleşik Devletler ve Meksika’ydı.
Neden Kuşkonmaz Yemeliyim?
Kuşkonmaz; kalp rahatsızlığı, kanser ve algılamada fonksiyon
bozukluğu açısından bir risk faktörü olan homosisteinin kontrol edilmesine yardımcı olabilecek ve ayrıca doğuştan olan özürleri azaltabilecek olan folik asit açısından mükemmel bir kaynaktır. Kuşkonmaz,
ayrıca C vitamini, tiyamin ve B6 vitamini açısından iyi bir kaynaktır.
Ayrıca, enfeksiyon giderici özelliği olduğu, kan damarlarım güçlendirdiği ve oksidatif hasara karşı koruma sağladığı düşünülen bir flavonoid çeişidi olan rutin açısından zengindir.
Kuşkonmaz, ayrıca, hücreleri hasar görmekten koruyan bir antioksidan olan glütasyon açısından da zengindir. Protodioscin, kemik
erimesini azalttığı, cinsel isteği arttırdığı ve çeşitli kanser türlerinde,
kanser hücresi öldürücü özelliğe sahip olduğu keşfedilmiş olan, kuş
konmazda bulunan bir bitki kimyasalıdır. Taze, mor kuşkonmazın
ıneyvemsi bir tadı vardır ve fîtokimyasal antosiyanin açısından zengindir.
Kuşkonmazın halk arasında dier bir ismide tilki kuyruğudur. Cok faydalı ve guzel bir bitkidir:
Doğal İlaçlar
Yunan ve Romalılar, kuşkonmazı, arı sokması, kalp rahatsızlığı,
ödem ve diş ağrısı tedavisinde şifalı olması nedeniyle değerli gördüler. Küçük dozlarda alman taze kuşkonmaz suyunun, idrar sökücü ve
müshil etkisi olduğu söylenir. Kuşkonmaz kökleri, Çin şifalı bitki uz
manları tarafından, kireçlenme ve kısırlık gibi birçok rahatsızlığı tedavi etmek için kullanılır. Madame de Pompadour, yumurta sarısı,
vanilya ve yermantarıyla karıştırarak kuşkonmazı afrodizyak olarak
kullanmıştır. Tarihten bu yana, kuşkonmaz, kireçlenme ve romatizma
gibi şişlikleri de içeren problemlerin tedavisinde kullanılmıştır ve ayrıca adet dönemi öncesi vücudun su toplamasına karşı da faydalı olabilir.
Tam Bir Hayat Kurtaran!
SİNDİRİM: Kuşkonmaz, sindirilmeyen ve kalın bağırsağımızdaki yararlı bakterileri harekete geçiren bir karbonhidrat olan inulini
içerir. Ayrıca, kolon içerisinde, yararlı bir bakterinin gelişmesini hızlandıran fructo oligosaccharides (FOS) içerir. Kuşkonmazda bulunan bir fîtokimyasal türü olan asparajin, bitkiye idrar söktürücü etki
verir
DİYABET: İngiliz Tıp Dergisi’nde yayınlanan 2006 yılına ait
bir çalışma, diyabet hakkında umut vadeden bir bulguya dikkat çekti
Bir araştırma, kuşkonmaz özünün, yağ hücrelerindeki glikoz alımım
yüzde seksen bir oranında arttırarak, ensülinin etkisini belirgin şekil
de arttırdığını gösterdi.
KALP SAĞLIĞI: Folate seviyesi düşük olduğu zaman, kanın
homosistein seviyesi yükselebilir. Homosisteinde oluşan bir yükselme, damar tıkanıklığına katkıda bulunarak kalp rahatsızlığı riskini
önemli ölçüde arttırabilir. Sadece bir porsiyon kuşkonmaz, tavsiye
edilen günlük folate ihtiyacınızın neredeyse yüzde altmışını sağlar.
Kuşkonmaz ile İlgili İpuçları
SEÇİM VE SAKLAMA:
• Uçları kapalı, aralıksız ve sıkı olan parlak yeşil kuşkonmazları
seçin.
• Eğer uçları biraz solmuşsa, soğuk suda bekleterek tazeleştirin.
• Taze kuşkonmazı, kullanacağınız ana kadar ıslak muhafaza edin.
• Kuşkonmazlar dondurulabilir ama pişirmeden önce buzunun çözülmemesi daha iyi olacaktır.
• Kuşkonmazı eve getirdiğinizde, aynı gün kullanmayacaksanız,
dibinden birazını kesin ve içine biraz su koyduğunuz kaba dik
olarak yerleştirin. Daha uzun saklamak için, filizleri kâğıt hav
luya veya kuru ve temiz bir kurulama bezine sarın, daha sonra
plastik poşete yerleştirerek, buzdolabınızın sebzelik bölümün
de en fazla beş gün saklayın.
Kuşnkonmaz ( Tilki kuyruğu )
Kuşnkonmazı küçük küçük doğrayın , sonra bir tavada soğan kesin ve soğanı öldürün , daha sonra içine tilki kuyruğunu koyun ve biraz ateşte kalsın… Sonra içine 3 yumurta kırın , Sabah kahvaltısında ondan daha lezzetli bir kahvaltı göremessiniz. Afiyet olsun
HAZIRLAMA VE SERVİS ÖNERİLERİ:
• Kuşkonmaz filizlerini yumuşak kısmından kırın veya kesin ve
aksi halde çöpe atacağınız kesilmiş kısımlarını, püreler, çorbalar veya salatalar için kullanın. •’
• Eğer tarifiniz soğuk kuşkonmaz gerektiriyorsa, pişirdikten he
men sonra saplan soğuk suya batırın ve çabucak sudan çıkar
tın; çok fazla suda bırakmak hamur gibi olmasına neden olabilir.
• Taze kuşkonmazı limon suyuyla deneyin.
• Tereyağına karıştırılmış, Frenk soğanı, maydanoz, Frenk maydanozu, kekik, tarhun otu ve diğer baharatlar kuşkonmazın üstüne döküldüğünde çok lezzetli olur.
• Püre halini, çorbalar, güveçler, kremalı yemeklerde veya soslarda kullanın.
Taze Turunçgil Soslu ve Kızarmış Bademli Kuşkonmaz
Şef Cheryl Bell
Servis: 6 adet • Hazırlama ve Pişirme Süresi: 10 dakika
Bu tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.
MALZEMELER:
2 yemek kaşığı badem, dilimlenmiş
l yemek kaşığı portakal suyu
l ‘/2 l kiloluk kuşkonmaz sapları yıkanmış ve uçları kesilmiş
l çay kaşığı taze limon suyu
‘/ı çay kaşığı rendelenmiş taze portakal kabuğu
2 yemek kaşığı saf zeytinyağı
Katkısız tuz ve Öğütülmüş taze biber
HAZIRLANIŞ:
Fırını önceden 375 derecede ısıtın. Bademleri, altınımsı kahve
rengi olana kadar küçük, sığ bir fırın tepsisinde 4 5 dakika kızartın.
Kuşkonmazları, sulu ve yumuşak bir hale gelene kadar 4 5 dakika
buharda pişirin. Sıcak kuşkonmazları bir servis kâsesine veya tabağına koyun. Portakal kabuğu, portakal suyu, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve biberi küçük bir kâsede çırpın. Portakal sosunu kuşkonmazın üstüne dökün ve en üste bademleri serpin.
BESİN ÖĞELERİ:
Kalori: 90; Toplam yağ: 6 gr.; Doymuş yağ oram: l gr. ; Kolesterol: Omg. ; Sodyum: l O mg.; Toplam karbonhidrat: 5 gr. ; Lif: 2gr. ; Şeker: 2gr. ; Protein: 3gr.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder