10 Şubat 2012 Cuma

Bunları yapın göbeğinizden



Bunları yapın göbeğinizden kurtulun

Göbekte toplanan yağları eritmek hem kadınların hem de erkeklerin en büyük sorunu.


Beslenme uzmanları, bu bölgede toplanan yağları eritmek için özel bir beslenme şeklinin geliştirilmesi gerektiğini ve egzersiz yapılmasını öneriyor.

İşte göbeğinizdeki yağlardan kurtulmak için birkaç egzersiz örneği ve beslenme şekilleri...

Birçoğumuzun korkulu rüyası olan fazla kilolar, kiminin basen, kiminin bel çevresinde toplanırken kiminin de göbek bölgesinde yoğunlaşıyor. Bu bölgelerde toplanan yağları eritmek ise hiç kolay olmuyor. Aylarca süren diyetler, her gün yapılan sporlar kilo vermeyi kolaylaştırıyor; ancak basen, bel, göbek çevresindeki yağların erimesinde etkili olmuyor. Hem erkeklerin hem de kadınların problemi olan göbek çevresi ise uzmanlara göre kilo artışının en çok, kilo kaybının en az gözlendiği bölge. Bu yüzden fizyoterapistler ve beslenme uzmanları göbek bölgesinde incelmenin özel diyet ve egzersizlerle sağlanabileceğini söylüyor ve bazı önerilerde bulunuyor. Beslenme Uzmanı Ender Saraç'a göre, her gün, sabah akşam ellişer defa mekik çekmek göbekteki yağlardan kurtulmak için yapılması gereken ilk adım.

Karbonhidratlardan uzak durun

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme veDiyetbölümünden Dr. Yeşim Çelik ise, "Karbonhidratlı besinleri diyet esnasında fazla tüketmemek gerekli." şeklinde bir öneride bulunuyor. Dr. Çelik, dengesiz beslenmenin ve kronik stresin bölgesel yağlanmalarda etkili olduğunu söylüyor. Bu yüzden bölgesel yağın sebeplerinin, tahlillerle kontrol ettirilip ona göre bir beslenme düzenine girilmesi gerektiğini belirtiyor. Simit, börek, meşrubat, cips, gofret, tatlı, hazır et suları ve salata soslarının göbek bölgesinde yağlanması olanlar için tehlikeli olduğuna değinen Çelik, "Karbonhidrat ağırlıklı bu gıdaların fazla tüketilmesi sonucunda yağlar belirli bölgelerde toplanır. Bu yüzden yağları karın çevresinde toplananlar bu gıdalardan uzak durmalı." diyor. Uzun açlıkların karın bölgesinde yağlanmayı tetiklediğini söyleyen Çelik'e göre hiç ekmek yememek, aç kalmak, ara öğünler yapmamak ve ana öğünleri atlamak gibi hatalardan ise mutlaka uzak durulmalı.

Yeşil çay ve egzersiz olmadan olmaz

Kan şekerini ayarlayan, stresi azaltıp uyku düzenini sağlayan yeşil çay, Yeşim Çelik'e göre karın bölgesindeki yağlanmayı da önlüyor. Çelik, gün içinde sürekli yeşil çay içmenin bir süre sonra total karın yağlarını, deri altı karın yağlarını ve trigliseridleri düşürdüğünü söylüyor. Sema Hastanesi'nden fizyoterapist Hatice Çetinkaya da egzersiz olmadan göbekte incelme sağlamanın imkânsız olduğuna değiniyor ve bazı bölgesel egzersiz önerilerinde bulunuyor.

Bu egzersizleri denemeden göbeğinizden kurtulmanız zor

Sema Hastanesi fizyoterapisti Hatice Çetinkaya: "Göbek oluşumunun iki sebebi var. Biri hareketsiz yaşam şeklinin eşlik ettiği aşırı beslenmeye, diğeri yine hareketsiz yaşamın yanında yaş ilerlemesine bağlı. Bu yüzden, karın bölgesindeki yağlardan kurtulmanın en önemli yolu, özel diyetlerin yanında, sık sık egzersiz yapmak. Egzersizler yemekten en az 2 saat sonra, bol su tüketilerek yapılmalı. Ayrıca her hareket 30 defa tekrar edilmeli.

Egzersizlere örnekler

Sırtüstü uzanın, dizler bükülü, ayak tabanları yerde (çengel pozisyonu), bel çukuruna bir havluyu rulo yaparak yerleştirin. Karın ve bel kaslarınızı kasarak havluyu yatağa doğru bastırın, 5-8 saniye sayın ve bırakın.

Çengel pozisyonunda bir bacağınızı dizden tutarak kavrayın, karnınıza doğru sıkıca bastırın, 5-8 saniye sayın, diğer bacağınızla da tekrarlayın.

Sırtüstü, çengel pozisyonunda iki dizinizi sıkıca tutun, karnınıza doğru bastırın, 5-8 saniye sayın ve bırakın.

Çengel pozisyonunda iki diz birden önce bir yana, sonra diğer tarafa olmak üzere sağa ve sola devrilir, her iki yanda da 5-8 saniye sayılır.

Sırtüstü çengel pozisyonunda iki elle dizlere dokunulmaya çalışılır, 5-8 saniye sayılır.

Sırtüstü, çengel pozisyonunda bir el ile zıt taraf dize ulaşılmaya çalışılır, 5-8 saniye sayılır.

Sırtüstü yatarken, her iki bacakla havada pedal çevirme hareketi yapılır.

Sırtüstü yatılır, her iki bacak havaya kaldırılır, yanlara açılarak V şekline getirilir, 5-8 saniye sayılır, kapatılarak başlangıç pozisyonuna dönülür.

Sırtüstü yatılır, her iki bacak yerden 20-25 cm kaldırılır. 5-8 saniye sayılır, bacaklar indirilir.

Ayakta, hazırol vaziyetinde durulurken bir elle diz hizasına gelene kadar yana eğilin, 5-8 sn. sayılır, aynı hareket diğer taraf için de tekrarlanır.

Her gün mutlaka 50 kez mekik çekilmeli

Ender Saraç'ın da karın bölgesindeki yağları eritmek için bazı tavsiyeleri var. İlk olarak her gün sabah-akşam 50 kez mekik, 50 kez yanlara mekik çekilmesini, 50 kez de ense köküne yerleştirdiğimiz bir sopa yardımı ile süratli bir şekilde sağa-sola dönülmesini öneriyor. Daha sonra avokado yaprağı, yeşil çay, kiraz sapı ve mısır püskülünden oluşan bir karışım tarifi veriyor. Bu çayın yemeklerden biraz sonra içilmesinin incelmeye yardımcı olacağını söylüyor. Bir de ayın tek günlerinde yapılması gereken bir diyet listesi çıkarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder