3 Şubat 2012 Cuma

Badem ve Bademin Faydaları



Gülgiller familyasından olan bu ağacın meyvesine badem denir. Hemen hemen dünyanın yerinde yetişir. Bademin acı ve tatlı olmak üzere iki cinsi vardır. Pembe ve beyaz çiçekler açan, hafif kokulu bir bitki olup bahar mevsiminde insanı kendisine hayran bırakır,  badem eski çağlardan beri bilinmektedir. Yumuşatıcı, parlatıcı, temizleyici ve yaraları iyileştirici özelliği vardır. Günümüzde sanayi ve tıp alanlarında kullanılmaktadır.
Acıbadem gıda olmaktan çok ilaç olarak tedavi amaçla kullanılır. Karaciğer dalak ve böbreklerde meydana gelen tıkanıkları açar, göğü ve akciğer hastalığından dolayı meydana gelen kan tükürmeye karşı faydalıdır. Dalak, böbrek, kulunç ve göğüs ağrılarına karşı da iyi gelir. Tedavi maksadıyla bir defada on tane kadar badem alınabilir.
Acıbademin kökü kaynatılarak içilecek olursa, ciltteki çilliklere karşı gayet faydalıdır. Acıbadem buğday nişastası ile veya yağda kavrularak yenecek olursa, öksürüğe, kan tükürmeye ve akciğer zarı iltihabına karşı faydalıdır. Bu faydalar tatlı badem yağında daha da çoktur. Tatlı badem vücuda normal bir gıda sağlar ve vücudu şişmanlatır. Eğer kabuğu ile birlikte yenilirse, ağzı ve diş etlerini temizler ve pekiştirir. Taze iken yenilirse, midenin rutubetini düzenler. Eğer yağda kızartılarak yenilirse, mideyi temizleyip düzene sokar.
Tatlı badem boğaz sertliğini giderip yumuşatır, kuru öksürüğe karşı faydalıdır, idrarı çoğaltır, böbrek gözeneklerindeki tıkanıklığı açar, idrar yollarında meydana gelen yanmayı teskin eder. Eğer şekerle birlikte kullanılırsa, cinsel gücü arttırır, vücuda normal bir sıcaklık verir, akciğer, göğüs ve bağırsak sertleşmesine karşı da faydalıdır. Yine şekerle birlikte alındığında, sindirimi kolaylaştırır, şekerli karışım olduğundan dolayı beyni ve aklı kuvvetlendirir ve bol gıda verir.
Bademyağı, bademin çekirdeğinin içinden çıkan öz maddesinin (tohumunun) mekanik usullerle sıkıştırılmasıyla veya sıcak suda kaynatma yöntemiyle yağı çıkarılır. Süzme yoluyla badem suyu elde edilir. Bademyağı ağız yoluyla alınır, cilde sürülerek, burun veya kulağa damlatılarak da kullanılabilir. Yağdan bir defada yaklaşık 20 gram kadar içilebilir. Bademyağı, yumuşatıcı ve iyileştirici özellinden dolayı yaralar ve yanıklar üzerine merhem olarak sürülebilir. Acı bademyağı kullanırken acılığını gidermek ve hoş bir kıvama getirmek için içine bir miktar bal veya şeker katılır. Acı bademyağı, rahim ağrılarına, sıcak özellikli rahim şişlilerine, rahim tıkanması sebebiyle meydana gelen ağrılara karşı gayet faydalıdır. Acı bademyağı kulağa damlatılarak olursa, kulak ağrılarına, uğultu ve kulak çınlamasına karşı da iyi gelir. Yüzdeki çillik ve sivilcelere karşı ise cilde sürülerek kullanılır.
Acıbadem yağı gözlerdeki bulanıklığa ve göz yorgunluğuna karşı da iyi gelmektedir. Bal, kına yağı, gülyağı veya diğer yağlı maddelerle karşılaştırılarak macun yapılıp kullanılırsa; idrarın zor yapılmasına, böbrek ağrılarına, böbrek, mesane taşlarına, nefes darlığına ve dalak şişliklerine karşı faydalıdır. Ciltteki buruşukluklara, çillik ve sivilcelere, güneş ışınları sebebiyle yüzde meydana gelen kahverengimsi küçük lekelere ve yine ciltte meydana gelen sivilce, kaşıntı hastalıklarına da faydası vardır. Acı bademyağı ağız yoluyla kullanıldığında böbrekleri ve mesaneyi temizler ve taşları parçalar. Bazen da gülyağı ile karıştırılarak bu organlara dıştan sürülür. Tatlı bademyağı, böbrek ve mesane ağrılarına, idrarın zor yapılmasına, böbrek ve idrar yollarındaki taşlara, kulunç ve baş ağrısana, mide ve akciğer zarı iltihabına, boğaz sertliğine, akciğer nefes borusuna ve öksürüğe karşı gayet faydalıdır.
Tatlı bademyağı, ciltteki buruşukluğu gidermek için kullanılan yağların en üstünüdür. Herkim kuyruksokumu kemiği ve çevresini bununla yağlayıp ovuşturmaya devam ederse, ihtiyarlığında bel bükülme hastalığına yakalanmasının önüne geçer.
Tatlı bademyağı, bal, gülyağı veya diğer yağlı maddelerle karıştırılarak cilde sürülürse; ciltteki alaca, çillik ve sivilcelere, sirke ile karıştırılarak sürülürse gayet iyi gelir. Tatlı bademyağı, soğuktan meydana gelen dalak ve baş ağrısını giderir. İncinmeden dolayı ciltte meydana gelen şişlikler üzerine sürülmesi de faydalıdır. Bademyağı ağız yoluyla alındığında kusma belirtileri, halsizlik ve baygınlık gibi arazlar görülebilir. Bu etkiyi gidermek için hasta kusturulur veya ekşi meyve şurupları verilir. Acı ve tatlı bademyağlarının etkileri birbirlerine çok yakındır. Ancak araştırmalar gösteriyor ki acı bademyağının tatlı badem yağına oranla daha etkin olduğu söylenebilir.
Sizde bademin hem kuruyemişini ve hem de taze olarak ister tatlı ister acı badem olsun düzenli olarak tüketin sınırsız falyalarına kavuşun.


Devamı: http://www.bilgiustam.com/badem-ve-bademin-faydalari/#ixzz1lOXzywCl

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder