2 Şubat 2012 Perşembe

Isırganın Faydaları Nelerdir?


Isırganın Faydaları Nelerdir?

Isırganın Faydaları ve Isırgan Çayı. Isırgangiller familyasındandır. Isırgan otunun genellikle yaygın olan iki türü tedavi amaçlı kullanılır. Büyük ısırganotu (urtica dioica), küçük ısırganotu (urtica urens). Çok yıllık otsu bir bitkidir. Tüylerinin içinde formik asit vardır. Kullanılan kısımları yaprak,tohum ve kökleridir. Isırganotu eski zamanlarda kıymeti bilinen ve oldukça kullanılan şifalı bir bitkidir. 1471-1528 seneleri arasında yaşayan ünlü ressam Albrecht Dürer'in en meşhur tablolarının birinde, bir melek elinde bir ısırgan bitkisi ile en büyüğünün tahtına dogru uçarken resmedilmiştir.
Yaprakta: Flavon, C vitamini, demir, mineral tuzlar, bitki asitleri, beta sitosterin, amine(histamin) Tohumda: müsilaj, proteinler, sabit yağ, carotinoid, clorophyll.Kökte: tanen, sterolen, steryllucosid, lignan bulunur.


Isırgan Otunun Yararları

Yapraklarının başlıca özellikleri olarak, idrar artırıcı, ödem çözücü, kan temizleyici, kan yaptırıcı, iltihab giderici, demir eksikliğini giderici ve organizmayı uyarıcıdır. Romatizma ve gut, böbrek ve idrar yolları iltihabı, böbrek ve safrakesesi taşı, prostat büyümesi, mide ve bağırsak ülseri, kansızlık ve alyuvar eksikliği, demir eksikliği, tüm alerjik rahatsızlıklar, egzama, fistüller. Kökler öncelikle prostat büyümesine karşı tıbbi tedaviyi destekleyici olarak kullanılır. Ayrıca saç dökülmesini durdurur, saçlara yoğunluk ve parlaklık kazandırır, kepeklenmeyi sona erdirir.Tohumlarınınorganizmayı uyarıcı,güçlendirici ve savunma gücünü artırıcı özellikleri vardır

Isırgan Otunun Zararları Varmıdır
? Ağır kalp ve böbrek hastalığından kaynaklanan ödemlere karşı kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır
Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır - Isırgan Yaprağı Çayı
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 5 dakika demlenir, süzülür, tatlandırılmadan sıcak olarak içilir.
Çay (kök)
1 tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, 1 bardak suda 5 dakika kadar hafif ısıda kaynatılır, 5 dakika demlenir,  süzülür, tatlandırılmadan sıcak olarak içilir.
Çay (tohum)
1 tatlı kaşığı hafifçe ezilmiş tohum, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlenir, süzülür, tatlandırılmadan sıcak olarak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder