28 Şubat 2012 Salı

Maydanozun Faydaları



Potasyum, kükürt, kalsiyum, klorin ve magnezyum açısından zengin bir besindir. Afrodizyaktır.
• Maydanoz beta karoten kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde göreme gücüne, troid ve adrenal bezine, kılcan damar sistemine çok faydalı olmaktadır.
• Maydanozun suyunda bulunan yüksek miktardaki klorofil sayesinde kanı arttırır ve oksijeni metabolizma eder. Ayrıca böbreklerin, idrar yollarının ve karaciğerin temizlenmesinde etkili olur.
• Bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir miktarını karşılamaktadır.
• Kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, kum ve böbrek taşına, tansiyona, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına, şişmanlığa, damar sertliğine çok iyi gelmektedir. Bunun için maydanoz suyuna bal ve limon eklemeniz ve bunu günde 1-2 bardak içmeniz sonucunda etkili olacaktır.
Böbrek rahatsızlığı çekenler de 4 bardak suya 1 demet maydanozu yıkayıp koyun. 5 dakika kadar kaynatın ve ardından süzün. Günde 3 kere 1 çay bardağı için.
• Maydanoz adet sancılarını keser ve adeti düzenler, ağrıları keser, akıntıyı giderir. Bağırsak solucanlarını düşürür ve gazın atılmasını sağlar.
Tohumları idrar ve safra söktürmesinde, adet kanamalarını kolaylaştırmada etkilidir.
• Ateş düşürücüdür. Grip ve nezleyi geçirir. Terletir, balgam söktürür. Kan şekerini normal seviyede tutar. Kansere karşı koruyucu olup sarılığa da iyi gelir. Vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasında etkili olur.
• Rahat uyumak için yatmadan önce 1 demet maydanozu ağzınızda çiğnerseniz bu sizin uyumanızı sağlayacaktır.
Bulantı ve nefes darlığı gibi durumlarda da 1 tutam maydanoz çiğnemek ve yutmak çok etkilidir.
• Kulak ve diş ağrısına iyi gelip yara, kesik ve morlukların geçmesinde faydalıdır.
• Saçlarınızı maydanoz suyu ile yıkadığınızda dökülmeleri yavaşlatır, parlaklık kazandırır ve saçlarınızı besler.
• Sivilceli, lekeli, kırışık bir ciltten kurtulmak için de; 2 bardak kaynatılmış suya 1 demet yıkanmış maydanozu saplarıyla beraber koyun. Üstünü kapatıp kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. 20 dakika boyunca da demlenmeye bırakın. Ardından süzün. Elde etmiş olduğunuz cilt losyonu ve lapa hazır hale gelmiş olacaktır. Bu lapayı temiz cildinize sürüp 20 dakika bekleyin. Ve süzmüş olduğunuz suyuyla da yüzünüzü yıkayın. Bu işlemi her gün günde birkaç kez yapabilirsiniz.
*** Önemli bir noktaya değinmek istiyorum şimdi. Maydanoz suyunu 60 gramdan fazla ve tek başına içmemek gerekiyor. Havuç ya da elma suyuyla birlikte içebilirsiniz.
Böbrek iltihabı olanlar yememelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder