4 Şubat 2012 Cumartesi



Halk arasinda asirlardir mide hastaliklarinin bas tedavisi olarak bilinen Kudretnari bütün tropikal Asya, Afrika ve Hindistan da yetisen turuncu renkli bir meyvadir.

kudret narının taze olarak ve yağda bekletilerek nasıl tüketileceğini broşür ile vatandaşlara öğretiyor.

Kudret Narı nın faydaları şöyle biliniyor:
Mide ülseri, bağırsak iltihabı, kabızlık ve gastrit için 40 gün süre ile tüketilmesi gerekiyor. İki şekilde tüketiliyor. Eylül ayında taze olarak çıkan kudret narı, olgunları balla karıştırılarak tüketilebiliyor.
Olgunlaşarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta eziliyor, bir miktar balla karıştırılıp, sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı yeniliyor. Üzerine hiçbir şey kullanılmıyor. kadınca
Kolit - Ülser - 12 parmak - Gastrit, Asit fazlasi gibi mide-barsak sistemine bagli tüm hastaliklari kalici ve kesin tedavi eder,Karacigeri destekler, Egzama ve sedefe fayda verir, Yara ve iltihaplari giderir, Barsak tembelligini giderir, Hücre yeniler, Rahim yaralarina fayda verir, Yanik ve yaralara lapasi vurulur. Ayni zamanda yüksek oranda E vitamini ve kaliteli protein içerir.
Ama esas önemli olan kurutulmus 1.sinif extra kaliteli Kudretnari meyvasinin kabuklarinin toz hale getirilmis özü olmasidir.
Uzun yillardir, eski insanlarin sifa için kullandiklari kudret nari, günümüzde genç nesil tarafindan pek taninmiyor.
Kudret narinin taze olarak ve yagda bekletilerek nasil tüketilecegini brosür ile vatandaslara ögretiyor.
Mide ülseri, bagirsak iltihabi, kabizlik ve gastrit için 40 gün süre ile tüketilmesi gerekiyor. Iki sekilde tüketiliyor. Eylül ayinda taze olarak çikan kudret nari, olgunlari balla karistirilarak tüketilebiliyor.
Olgunlasarak kavuniçi rengi alan meyve, tabakta eziliyor, bir miktar balla karistirilip, sabahlari aç karnina 1 çorba kasigi yeniliyor. Üzerine hiçbir sey kullanilmiyor.
En az 41 gün kullanilmasi tavsiye ediliyor. Taze meyve bulunmayan mevsimde ise, halis zeytinyagi içinde 6 ay bekletilen kudret nari ise her sabah bir çorba kasigi tabaga konularak, 1 çorba kasigi süzme balla karistirilarak aç karna yeniliyor. kadinsak.com
Bu sekilde de 41 gün devam edilerek kabizlik, mide hastaliklari, istahsizlik tedavi ediliyor. Hariçten ise yaniklar, kesikler ve yaralar için kullaniliyor.

Kadinlarin ****** yaralari için de kullandigi zeytinyaginda bekletilmis kudret nari, açik yaralar için ise en çabuk iyilestirici olarak biliniyor. 
Doga, bitkilerle cömertçe sifa dagitirken dogru kullanildiginda birçok hastaligin tedavisine de yardimci oluyor. Bazi bitkiler eczanelerde ilaç olarak karsimiza çikarken birçogu da ham haliyle aktarlardan temin ediliyor.
Bugün size ilk tanitacagim bitki olan kudret nari da (Momordicae Charantiae) halk arasinda asirlardir mide hastaliklarinda tedavi edici bitki olarak bilinen bir meyve.
Ülser, gastrit, kolit, asit fazlasi gibi mide-bagirsak sistemine bagli tüm hastaliklarin tedavisinde kullanilan kudret nari egzama, yara gibi cilt hastaliklarinda da iyilestirici özellige sahip.
Kabakgillerden bir bitki olan kudret nari, yapraklarinin karsisindan çikan uzun tutunma helezonlari ile çevresindeki agaç, çit veya duvara tutunarak yükseliyor. Kenarlari sarimsi veya açik yesil renkte, 10-20 santim eninde, 12-25 santim uzunlugunda oluyor. Önce yesil olan meyve, olgunlastikça yavas yavas sariya ve son olarak da altin sarisina dönüsüyor. Içinde 20-30 adet koyu kirmizi renkte fasulyeye benzer tohum bulunuyor. Sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak yendigi gibi tohumlarindan kudret nari yagi veya macunu da yapilabiliyor.
Üniversite kliniklerinde meyve ile ilgili tedavi denemeleri ve arastirmalar yapilmamis. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre ikinci sinif bir sifali bitki olarak kabul ediliyor. Ege Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ulvi Zeybek, hazir ilacinin olmadigini belirttigi kudret narinin; dahilen midevi yumusatici ve müshil etkilere sahip oldugunu, haricen de yaralara iyi geldigini dogruluyor.
Kudret narinin mide rahatsizliklari için balla birlikte alindigini anlatan Bulayir, bir kilo bala bir olgun meyvenin yeterli gelebilecegini söylüyor:
‘Önce çekirdekleri temizlenen kudret nari, küçük küçük dograndiktan sonra bir kiloluk bala karistiriliyor. Agzi kapali sekilde bir ay kadar bekletilen karisim, hafif sulanabilir. Bozuldu sanmayin. 
Prof. Zeybek in de onayladigi bu karisimda altini çizdigi önemli bir nokta var. Zeybek, seker hastalarinin bu karisimi almalarinin sakincali olabilecegini, bu nedenle zeytinyagi ile kullanimin daha uygun oldugunu söylüyor: ‘Zeytinyagi, meyvenin içindeki etmenleri daha kolay emiyor.
Olgun meyveler bir kavanozun içerisine zeytinyagi ile konuyor. Agzi kapatilan kavanoz bir ay bekletiliyor. Daha sonra aç karnina yemeklerden önce alinmasi öneriliyor. Hastanin rahatsizliginin siddetine göre günde üç ögünden önce aç karnina bir kasik alinabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder