20 Şubat 2012 Pazartesi

Kuru Üzümün Faydaları



Kuru Üzüm: Kuran'da da (En'am Suresi, 99) adı geçen meyvelerden olan üzümün kurutulması ile elde edilen kuru üzüm yararları bakımından çok değerli bir besindir. Bazı besin değerleri yaş üzümden fazladır. A ve B1 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum gibi mineralleri içerir. Ayrıca, 100 gram kuru üzümde 290 kalori vardır.
Kuru Üzümün Faydaları: İyi bir enerji kaynağıdır. Kan yapar ve vücudu şişmanlatır. Karaciğere faydalıdır. Göğüs hastalıklarına iyi gelir. Balgamı söker. Besin değerleri ile özellikle çocukların gelişimini destekler. Ayrıca, kuru üzümün içeriğinde ağrı kesici ve başta eklem iltihapları olmak üzere iltihap önleyici maddeler de bir miktar vardır.
Kuru Üzüm Nasıl Kullanılır? Kuru üzüm doğrudan yenebileceği gibi reçeli ve kompostosu da yapılabilir. Ayrıca, pek çok tatlı ve kekin içine de katılır. Çekirdekleri alınıp karabiberle birlikte yenirse böbreklere iyi gelir ve böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Pekmez ile birlikte kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, üzüm çekirdeğinden çıkarılan üzüm yağı kalp hastalıkları ve kolesterolde faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder