5 Şubat 2012 Pazar

Avakadonun ve Avakado Yaprağının Faydaları - Yararları - Avakado Yağı - Avakado Nasıl Tüketilir?



İçerdiği E ve C vitaminlerinin yanı sıra protein ve sağlıklı yağları da bize sunar. Vücudumuzun içine olduğu kadar dışına da yararlıdır, yani cildimize. Son zamanlarda cilt bakım ürünleri ile ilgilendiyseniz, avokado özlü ürünlerin çok popüler hale gelmeye başladığı sizin de dikkatinizi çekmiştir. Bunun nedeni, avokado içinde doğal olarak bulunan E vitamininin cilde yararlarıdır. Bu yararlar arasında, cildi yaşlanmaya karşı güneş ışınlarından, dumandan ve kirli havadan doğal olarak koruma da bulunmaktadır. Avokadalor mucizevi bir şekilde çok güçlü nemlendiriciler olarak nitelendirilebilir. Ciltteki su akışkanlığını artırır, onu nemli tutarak sağlık kazandırır. Aynı zamanda E vitamini, avokado içinde doğal olarak bulunduğu için, diğer formlarından çok daha fazla yarar sağlamaktadır.
Avakadonun Faydaları
-Avakado,  kabıza karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır.
-Avakado,   içerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler dolayısıyla Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır.
-Avakado,  vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar.
-Avakado içeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir.
-Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.
-Avakado, deriyi kurumaktan korur. Özellikle, duyarlı,kuru, yıpranmış, yaşlanmış deriyi iyileştirir ve güçlendirir. Bol miktarda içerdiği A vitamini, hücrelerin yenilenmesini destekler. Üst deride kepeklenmeyi, nasırlaşmayı önler.

Avokado çok çeşitli şekillerde yenebilen bir meyvedir. Salatası, kanepe türleri, makarna sosu, ve Meksika mutfağına özgü bir Guakamole mezesi halinde yenebilir.
Avokado Yaprağı

Bileşimi; Meyvelerinde A, D, E vitaminleri ve sabit bir yağ, avokado yağında ise oleik ve linoleik asit gibi doymamış yağlar vardır. Yapraklarında ise; Tanen ve uçucu yağ bulunur. Uçucu yağda ise; pinenler, cineol ve kâfur MÂ, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminleri mevcuttur.

Faydaları; Tansiyon düşürücü, kabız yapıcı özellikleri vardır. Zayıflatır.
Kolesterol ve yüksek tansiyon sorunu yaratan kırmızı et yerine besleyici değeri çok yüksek bir besindir. 
Yağ ve protein açısından zengindir. 
Meyve olarak yendiği gibi, kaynatılarak ilaç olarak da kullanılır.

Yaprak ve meyveler, içerdiği potasyumdan dolayı tansiyon düşürücü, tek başına yapraklar ishal gidericidir.
Yağı cilt bakım kremlerinde yer alır. İçerdiği zengin E vitaminiyle yaşlanmayı geciktirir. Meyveden günde birkaç dilim yenmesi şekeri dengeler. 

Damar hastalıklarına iyi gelir.
İçerdiği bda-sitosterol sayesinde bağırsak kanserine karşı etkilidir.
Avokıdoyu hamken tüketmek daha yararlıdır; bu kıvamdaki meyveler serttir ve mmkji de yeşildir.
Avokadoyu meyve olarak tatlandırarak ya da tam tersi tuzlayarak yemek mümkündür. Ezmesi tereyağı niyetine ekmeğe sürülerek yenir. 

Püresiyse gelişimi hızlandırmak için bebeklere yedirilebilir.
Kullanımı; bir bardak kaynamış suya, bir tutam atılır. 15 dakika bekletildikten sonra temizlenerek içilir.

Avokadonun reçeli ve tatlısı da yapılır.
İşte bir tarif: 1 Avokado, 1 muz, 2-3 yemek kaşığı ananas suyu, 1/4 bardak suyun karışımıyla hazırlanmış meyve salatası sosunu küçük küpler halinde doğradığınız meyvelerin üzerine dökün, en meyve yemeyenlerin bile bu lezzete bayıldığını görürsünüz...


Diğer adları Timsah armudu, Tereyağı armudu, Amerika armudu.
Meyveleri şekil olarak armudu andırır. 
Kabuğu yeşil, içi yeşilimsi beyazdır. 
Kokulu ve tereyağı kıvamında etlidir.
Anayurdu Meksika, Orta ve Güney Amerika'dır. Sıcak iklim meyvesidir. 1980'lerde ülkemizin güneyinde, Adana, Antalya ve Alanya'da bahçelerde yetiştirilmeye başlanmıştır.
Avakado, vücut sağlığı açısından yararlı olduğu kadar, cilt sağlığı için de çok faydalıdır. Avakadodan elde edilen avakado yağıda, tıpkı diğerleri gibi bizlere fayda sağlar.

AVAKADO YAĞININ FAYDALARI:*Cilt bakımında çok iyi sonuç verir.
* selülitlerin giderilmesine yardımcı olur.
* Kas gevşetici olarak kullanılabilir.
* Böbrek taşı dökülmesinde faydalıdır.
KULLANIM ŞEKLİ:Dahili ve harici olarak 2 şekilde kullanılır.
Dahilen ;Günde 2 defa tok karnına, yarım çay bardağı suyla 2 damla içilir.
Haricen ise ; cilde sürülerek kullanılır.
Avakado Nasıl Yenir?
Avokado yeme kılavuzunda, tüketim konusunda 5 farklı yol ele alınıyor.
Konya’da bir alışveriş merkezi, çok fazla bilinmeyen avokadonun satışını artırmak amacıyla, avokado satın alanlara, bu meyvenin nasıl yeneceğine ilişkin bilgiler içeren kılavuz veriyor.

Konya’da kurulu Afra Alışveriş Merkezi, çok sayıda müşterisinin tropikal avokado meyvesini satın almak istemesi, buna karşın bu meyveyi tüketme konusunda bilgileri olmadığı için almaktan vazgeçtiklerini bildirmeleri üzerine, avokado yeme kılavuzu hazırladı. Hazırladıkları kılavuzu, avokado meyvesini satın alan müşterilerine verdiklerini belirten alışveriş merkezi yetkilileri, bu yolla daha önce çok az miktarda satılan avokadonun satışının bir anda arttığını bildirdiler. 

Avokadonun tüketimi konusunda 5 farklı yolun ele alındığı kılavuzda şu bilgiler yer alıyor: 

Avokado ancak yumuşadıktan sonra yenilebilir. Sert iken acıdır. Yumuşayan Avokado’nun kabuğu ince şekilde soyulur. (El veya bıçak ile) 

1. Meyva uzunlamasına ortadan kesilir. Ortadaki iri çekirdek çıkarılır. Meyva ince ince cips gibi doğranır veya ezilir. Tuz, kırmızı veya karabiber ekilir. Limon sıkılır karıştırılır. Arzuya göre biraz taze veya kuru soğan kıyılarak ilave edilir. Maydanoz ve domates ilave edilebilir. Salata gibi yenir. (Not: yağ istemez.) 

2.Soyulmuş ve ezilmiş avakado sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır. Limon ilave edilmez, böyle de yenilebilir. 

3. Omlet yapılır. Peynir yerine avokado konur. 

4. Mantar sote gibi sote yapılabilir. 

5. Ezilmiş avokado bal ve ezilmiş cevizle karıştırılır. Bu takdirde tuz, limon, biber ilave edilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder