1 Şubat 2012 Çarşamba

Dere otu – Anethum graveolens



Ülkemizde bolca yetişen dere otu özellikle Ege insanımız tarafından gerek salatalarda gerekse zeytinyağlı yemeklerde bolca kullanılmaktadır. Doğu bölgelerinde yaşayan insanlarımız tarafından halen pek bilinmeyendereotu troide bağlı hastalıkların önlenmesinde faydalı bir bitkidir.
Dere otu özellikle C ve D vitamini bakımından çok zengindir. Dereotu , hem hipotroid hem de hipertroid şikayeti olan hastaların derdine çare olmaktadır. Dereotunun yapraklarında ve saplarında bulunan, troid bezi üzerinde etkili maddesiAnethole’dir. Bu kimyasal dereotunun yapraklarında ve saplarında bulunan diğer maddelerle birleşerek troid bezinin düzenli çalışmasını sağlamaktadır.
Unutulmaması gereken noktaysa doktorunuz tarafından verilen ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmaya devam etmenizdir. İlaçlarınızı kullanmayı bırakıp sadece dereotu yiyerek kendi kendinizi tedavi etmeye asla çalışmayın.
Bir ay boyunca yemeklerden 15-20 dakika önce bir tutam taze dereotu yiyerek troid bezinizin düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz. Yutkunurken boğazınızda yaşadığınız zorluğun yerini rahatlamaya bıraktığını hayretler içinde fark edeceksiniz.
Ayrıca yemeklerden önce yenen bir tutam taze dereotunun tokluk isteğini tetiklediği için iştahı kapatarak daha az yemek yemenize sebep olacağını da unutmayın. Zayıflamak için kullanılan birçok kimyasal ilaç troid bezinin çalışma fonksiyonlarını olumsuz etkilediği için troid bezi kaynaklıhastalıklara yakalanılmasını da tetiklemektedir. Yemeklerden önce taze dereotu yiyerek çok pratik ve bir o kadar da sağlıklı biçimde düzenli kilo verebilirsiniz. Şüphesiz egzersiz yapmayı da ihmal etmemeniz gerekmektedir.
Son olarak unutmamanız gereken bir diğer husus da dışarıdan aldığınız taze dereotunu güzelce yıkamanızdır. Klor oranı düşük olan (mümkünse hiç olmayan) bolca su ile zirai ilaçları iyice temizlediğinizden emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder