10 Şubat 2012 Cuma

Gotu Kolave faydaları





Gotu Kola (Centella asiatica [Latin]),Afrika,Asya,Avustralya,Hindistan ve Güney Amerika gibi tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yetişen bir bitkidir.Ayurvedik tıpta 1000 lerce yıldır,hafızayı kuvvetlendirmek ve sinir sisteminin sağlığı için kullanılıyor.Son klinik çalışmalar bu geleneği doğruluyor.
Gotu kola beyne oksijen sağlayan damarları koruyor.Klinik çalışmalar gotu kolanın konsantrasyonu artırdığını gösteriyor.Yapılan çalışmada gotu kolanın test skorlarında artışa neden olduğu gözlenmiş.
Gotu kola anksiyeteye yatkın  ve depresyon hastası insanlarda da rahatlatıcı etkiye sahip.
Ayurvedik tıp gotu kolayı deri iltihaplanması ve  cüzzam gibi  deri hastalıklarının tedavisinde de öneriyor.Yapılan araştırmalar gotu kolanın cüzzama karşı etkili olduğunu doğruluyor.

Gotu kola iltihap kurutucu etkisinin yanı sıra damarları ve kılcal damarları kuvvetlendirerek,hasarlı dokulara daha fazla kan akışını sağladığından daha çabuk iyileşmelerine yardım ediyor.
Gotu kola asiatikozit isimli bir aktif madde içerir,bu madde cüzzama neden olan bakterinin koruyucu çeperini parçalar,böylece bağışıklık sisteminin bakteriyi yok etmesini sağlar.

Çalışmalar gotu kolanın diğer cilt problemleri için de etkili bir tedavi olabileceğini gösteriyor.

Bir çalışmada, skleroderma(deri sertleşmesi)hastalığından muzdarip hastalara haftada 3 kere 20 mg gotu kola ekstresi verilmesi neticesinde,deri ve eklemlerin daha esnek olduğu gözlenmiştir.
Gotu kola selülite karşı,glikosaminoglkan maddesinin üretimini artırarak etkili olur.
Glikosaminoglkanlar bacaklardaki damarları çevreleyen bağ dokuların güçlendirilmesi için de gereklidir.
Çalışmalar gotu kolanın bacak ağrısı ve şişlerinde,varis tedavisinde etkili olduğunu gösteriyor.
 Gotu kola yüksek tansiyonu düşürür.Gotu kolanın merhemi kollagen üretimini düzenler ve yaraların iyileşmesine yardım eder.

Gotu kola sedef hastalığına iyi gelir.
Gotu kala hamile ve emziren bayanlarca kullanılma-malı.Sakinleştirici kullanalarda narkotik etkiye neden olabilir,tansiyon düşrücü ilaç kullananlarda ilaların etkilerini artırabileceğinden kullanılmamalı.
Bazı insanlarda cilt tahrişineneden olabilir ayrıca merhem formunun aşırı kullanılması cilt kanserine neden olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder