18 Şubat 2012 Cumartesi

gelinçik otunun faydaları



GELİNCİK (Papaver Rlıaeas) Kırmızı, ve göz alıcı çiçekleri-lo memleketimizde çok tanınmış olan bir bitkidir. Kırlarda, tarlalarda yaz başlangıcında kendi kendine yetişen, yetiştiği tarlaları diğer çiçeklerle beraber, işlemeli bir halı gibi kaplı-yarak uzaktan güzel bir manzara veren kır çiçeklerindendir.
En çok kullanılan yeri çiçekleridir. Bu çiçekler yaz esnasında toplanır. Sıcak bir bina içinde gölgede veyahut münasip hararet derecesinde bulunan bir fırında kurutulur.
Kuruturken temiz kâğıtlar üzerine yayıp yapışmaması ve bozuluo siyahlaşmaması için, ara sıra altüst etmek lâzımdır.
Gelinciğin Sağlığa Olan Etkileri : Gelincik ötedenberi halk arasında tanınmış, ev ilâcı nlarak çok kullanılmıştır. Terkibinde (Rheadine) adında tesirli bir madde vardır. Kokusu hoşa gitmez. Lezzeti de acım-traktır.
Gelincikten yapılan şurupların rengi gayet güzel ve kırmizıdır. Bu şurupları göğsü yumuşatıcı diğer ilâçlara katmak :;uretile kullanırlar. Gerçekten gelincik, göğüs ve akciğer nezlelerinde şifalı bir tesir gösterir. Göğsü yumuşatır. Öksürüğün boğazda yaptığı gıcığı izale eder. Nezlelerde, bronşitlerde, soğuk algınlıklarında gayet iyi gelir.
Gelincik çiçeklerinin vücuda sükûnet ve uyku verme hassası vardır. Onun içindir ki, bazı memleketlerde halk gelincik çiçeklerini bal ve şurup gibi bazı tatlı maddelere karıştırarak macun yaparlar. Bu macunu uykusuzluk hallerinde kullanırlar.Lezzeti acı olduğu için en ziyade ev ilâcı gibi kullanılan şekli şurubudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder