3 Şubat 2012 Cuma

Papatyanın Faydaları



Papatyanın Faydaları: İştahı açar. Sinirleri yatıştırıcı özelliğiyle, başta bel ve baş ağrısı olmak üzere, ağrıları dindirir. Diş ağrısına da faydalıdır. Vücuda rahatlık verir. Basur ağrılarını da azaltır. İdrar artırıcıdır. Ateş düşürücü ve mikrop öldürücüdür. Mikrop öldürücü etkisi nedeniyle dişeti, ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarında gargara olarak faydalıdır. Ayrıca, yaralarda ve basurda pansuman olarak kullanılırsa hem mikropları öldürür hem de yaranın iyileşmesini hızlandırır.
Papatya bağırsak gazlarını da söker. Spazmı giderici ve gaz söktürücü etkileri ile özellikle gastrit ve ülserde faydalı olan papatya hem ülsere karşı koruyucu hem de iyileşmeyi hızlandırıcı etki gösterir. Papatya çayı adet düzensizliğine de iyi gelir.
Papatya Nasıl Kullanılır? Papatyadan papatya çayı, papatya yağı ve boya elde edilir. Papatya çayı tahriş olmuş ciltleri temizlemek ve ferahlatmak için faydalıdır. Bu çayla göze pansuman yapılırsa gözdeki şişlikleri giderir. Papatya suyu banyo suyuna katılırsa cildi tazeler ve saçlara parlaklık verir. Papatya suyunun saç bakımı için kullanımı da yaygındır. Ayrıca, papatya suyu ile banyo yapmak hastaların iyileşmesini de hızlandırır.
Papatya yağı ağrı tedavisi için kullanılır. Özellikle çocuk ve bebeklerdeki karın ağrısında papatya yağı ısıtılıp karna masaj yapılırsa faydası görülür.
Papatya kaynatılıp buharı teneffüs edilirse nezle ve sinüzite iyi gelir. Papatya çayının faydaları arasında bağırsak gazlarını azalması da sayılabilir. Bunun için süt ile birlikte içilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder