ACI BAKLA: Baklagillerden, acı taneli otsu bir bitkidir. Yahudi Baklası adıyla da bilinir.
Acı Baklanın Faydaları: Besleyici bir bitkidir. Şeker hastalığına karşı kullanılır. Tohumları, idrar yollarını temizlemekte ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca, kanı temizleyici ve kurt düşürücü tesiri de vardır. Böbreklere faydalıdır: böbrek taşlarının ve kumunun düşürülmesine yardımcı olur. Böbrek iltihabına karşı etkilidir. Ağrı kesici etkisi nedeniyle baş, romatizma ve siyatik ağrıları için kullanılır.
ADAÇAYI: Dağların tepelerinde yabanî olarak kendiliğinden yetişen adaçayı, uzun yapraklı, açık yeşil renkli , oldukça keskin kokulu bir bitkidir. Yaz başında, haziran-temmuz gibi, çiçek açınca toplanır ve kurutulur. Taze yeşil yaprakları da kullanılabilir.
Adaçayının Yararları: Gaz söktürücü etkisi nedeniyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Mide bulantısını keser. Uyarıcı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır. Dişleri beyazlatır ve güçlendirir. Sinir sistemi üzerinde etkilidir: Sakinlik verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır.
Adaçayı nasıl kullanılır? Adaçayı özellikle çayı yapılarak içilir. Ayrıca, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır. Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir. Özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır. Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir.
AHUDUDU: Ağaççileği ya da sultan böğürtleni olarak da bilinir. Çalı şeklinde, dikenli, kümeler halinde olan ve genellikle ağaçlık alanlarda kendiliğinde yetişen bir bitkidir. Bazı bahçelerde dikimi de yapılmaktadır. Duta benzeyen meyvesi kırmızı, etli, sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi taze olarak yenilebileceği gibi kurutularak da kullanılır. Yaz başında çiçek açar; temmuz-ağustos aylarında meyvesi olgunlaşır ve toplanır.
Ahududunun Yararları: Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar, kanı temizler. Vücuda dinçlik verir. Ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarda faydalıdır. Romatizma, nıkris, kansızlık ve verem hastalıklarına karşı yararlıdır. İdrar söktürücü özelliğiyle kabızlığı giderir. Olgunlaşmış, taze Ahududu bol miktarda A vitamini barındırır ve çok faydalıdır. Dokuları sıkılaştırıcı ve güçlendirici etkisi vardır. Böbrek ve şeker hastalığı olanların taze olarak yemeleri tavsiye edilir.
Ahududu Nasıl Kullanılır? Ahududunun çiçekleri kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa bademcik, boğaz ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Göz nezlesinde, göz banyo yaptırılırsa yararlıdır. Bir miktar ahududuyu ezip püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir. Yaprakları ince kıyılıp kaynatılarak çayı hazırlanabilir.
ANASON: Gövdesi dik, çok dallı ve tüylü bir bitkidir. Yaprakları uzun saplı ve yuvarlaktır, beyaz renkte çiçek açar. Kırlarda yetişir, ayrıca bahçelerde de yetiştirilmektedir.
Anasonun Faydaları: Hazmetmeyi kolaylaştırır ve şişkinliği önler. Gaz söktürücü özelliği ile mide ve bağırsak gazlarına karşı faydalıdır. İştahsızlığı ve bulantıyı giderir. İshali ve kusmayı keser. Sakinleştirici etkisi nedeniyle sinirleri yatıştırır, ağrıları hafifletir, baş ağrısına da iyi gelir. Kan dolaşımının düzenli olmasına yardımcı olur, kalbi kuvvetlendirir. Öksürüğe iyi gelir; astım, bronşit ve nefes darlığı şikâyetlerini azaltır. Aybaşı kanamalarını düzene sokar. Anne sütünü arttırır.
Anason Nasıl Kullanılır? Anason kaynatılarak içilirse nefes darlığı ve öksürüğe iyi gelir. Yemeklerden sonra içilirse gazı giderir. Etle birlikte kullanılırsa ete ayrı bir lezzet katar. Gözlere sürme olarak da çekilebilir.
Uyarı: Anason çok miktarda kullanılırsa uyuşukluk, baş ağrısı ve görme zorluğuna neden olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder