Latince adı Achillea millefolium olan Asteraceae ailesinin bir üyesidir. Avrupada doğal olarak yetişen bitki uzun ömürlüdür. Çayırlar, tarlalar, yol kenarlarında yetişir. 19. yüzyıldan günümüze tıbbi anlamda kullanım bulmuştur. Dantelli, ince bölünmüş yaprakları vardır. Bitki 1 metreye kadar büyürken çiçekleri 15 cm. ye kadar ulaşabilir. Haziran-Ekim ayları arasında çiçekli olarak kalabilir.
Asker otu, şeytan ısırganı, köpek papatyası, yaşlı biber gibi adlarla da bilinir. Civanperçemi bitkisi 1. Dünya Savaşı sırasında askerlerin kanamalarını durdurmak için kullanılmıştır. Beyaz ve krem rengi çiçekli iki türü olan bitkinin beyaz çiçekli çeşidi daha makbul sayılmaktadır.Yara iyileşmesi ve kanamaları durdurması yönünden zengindir. Ayrıca antiseptik özellikleri ile yaralarda sık kullanılır. Burun kanamasında bitki burun deliğine koyularak burun damarlarının büzüşmesine ve kanamanın durmasına yardımcı olur. Gövde, yaprak ve çiçeklerinden elde edilen çay deri ülseri, hemoroid gibi hastalıklarda kullanılır. Aynı şekilde kurutulmuş tozu ve lapası da bu tür sorunlarda etkilidir. Saç dökülmelerinde suyu saçı durulamak için faydalıdır.
Taze civaperçeminin kökleri alkol içinde tutularak ilkel bir anestezik elde edilebilir. Çayı terleticidir. Bu nedenle soğuk algınlığı, grip ve kızamık-su çiçeği gibi hastalıklarda etkilidir. Koyu mavi renkli uçucu yağı alerji giderici, spazm ve ağrı gidericidir. Tansiyonu düşürür.
Çayını hazırlamak için 2,5 bardak suya 2 tutam eklenir. Kaynar suda 10-15 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilir.
Uzun süre yüksek dozlarda kullanılmamalıdır. Rahim kasılmalarına neden olduğundan hamile ve emzikli kadınlarda kullanılmaz. Alerjik bünyeli kişilerde sorunlara neden olabilir. Deri döküntüleri görülebilir. Diğer bitki ve ilaçlarla bilinen bir etkileşimi yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder