18 Ağustos 2012 Cumartesi

Zahterin Faydaları


Zahter Nedir? (Thymbra spicata): Pembe renkli çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir. Kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinir. Uçucu yağ ve tanen içerir.
Zahterin Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri kuvvetlendirir. Bağırsak, böbrek ve mesane şikayetlerinde faydalıdır. Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir. Mikrop öldürücüdür. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Mantar şikayetlerine karşı da faydalıdır. İdrar söktürür.
Zahter Nasıl Kullanılır? Bitki çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay ya da kahve olarak tüketilebilir. Baharat olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca, haricen yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak sürülebilir. Hamilelikte ve guatr şikayeti olanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.

3 Temmuz 2012 Salı

Biberin Faydaları ve Etkileri



Biber: Acı ve tatlı çeşitleri olan, farklı renklerde sebze ve baharat olarak kullanılan bitkilerin genel adıdır. Biber, özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir.
Biberin Faydaları ve Etkileri: İştahı açar, mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır. Romatizmaya iyi gelir. Kanamaları önler. Cinsel arzuyu arttırır. Kırmızı biber, insanı ferehlatır ve nefes yollarını açar. Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır. Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Acı biber, İştah açar. Akciğerleri temizler ve balgam söktürür. Eklem iltihaplanması, diş ve boğaz ağrıları, romatizma, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.
Biber Nasıl Kullanılır? Sebze olarak yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Kızartması yapılır. Ayrıca, baharatı da elde edilir.

27 Haziran 2012 Çarşamba

Nohutun Faydaları


Nohutun Faydaları,Zararları,Nelerdir
Nohut: Besin değeri ve kalorisi yüksek bir sebze olan nohut oldukça besleyicidir. Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. 100 gr. nohut 360kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr. yağ ve 61 gr. karbonhidrat içerir.
Nohutun Faydaları: Vücudu kuvvetlendirir. Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. İştah açar. Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür. Anne sütünü arttırır. Vücuttaki damarları açar. Cinsel isteği ve gücü arttırır. Sesi açar ve öksürüğü keser. Göğüs kanserine karşı koruyucudur. Vücutta fazla su toplanmasını önler. Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır.
Nohut Nasıl Kullanılır? Yemeklerde sebze olarak kullanılır. Ayrıca, leblebi yapımında da kullanılır. Nohut toz haline getirilip derideki yara ve kaşıntılara sürülürse iyi gelir.

31 Mayıs 2012 Perşembe

Nilüferin Faydaları



Nilüferin Faydaları,Zararları,Nelerdir
Nilüfer Çiçeği: Su zambağı da denilen geniş yapraklı bir su bitkisidir. Sarı nilüfer çiçekleri ile beyaz nilüfer çiçekleri farklı etkilere sahiptir.
Nilüferin Faydaları: Nilüfer mikrop öldürücüdür. Çiçeğini koklamak uykuverir. Kalbi kuvvetlendirir. Kökleri kabız yapıcı etkisi nedeniyle ishale karşı faydalıdır. Ayrıca, sinirleri yatıştırır ve ağrıları dindirir. Beyaz nilüfer sinirleri yatıştırır, uyku verir ve cinsel arzuyu azaltır. Beyaz nilüfer baş ağrısını giderir ve cinsel isteği arttırıcıdır.
Nilüfer Nasıl Kullanılır? Zehirlenmelere neden olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır. Havuzlarda süs bitkisi olarak kullanılır. Hekimlikte ise köklerinden ve çiçeklerinden faydalanılır. Kökleri kabız edicidir. Kökleri kaynatılarak elde edilen su ile gargara yapılırsa boğaz iltihaplarına iyi gelir. Kök ve yaprakları lapa haline getirilip yaralara sürülürse iyileşmesini kolaylaştırır.

10 Mayıs 2012 Perşembe

Acı Kavunun Faydaları


Acı Kavun nedir, Acı Kavunun faydaları nelerdir, Acı Kavun  zararları nelerdir,
Acı Kavun (Ecballium elaterium): 1,5 metreye kadar boylanabilen, sarı çiçekli, otsu bir bitki ve bu bitkinin sulu meyveleridir. Eşek Hıyarı olarak da bilinir. İçerdiği en önemli madde Elaterin’dir.
Acı Kavunun Faydaları ve Etkileri: Acı Kavun sinüzit hastalığına karşı oldukça etkilidir. Kronik sinüzitte meyvesinin suyu suyla seyreltilip buruna damlatılırsa faydası görülür. Fakat çok zehirli bir bitki olduğu için doktor kontrolünde ve çok dikkatli kullanılmalıdır.

Acı Kavun Nasıl Kullanılır? Meyvesinin özsuyu ve kökleri kullanılır. Taze yaprakları hafif yaralanmalarda kanı durdurmaya yardımcı olur. Kökleri lapa haline getirilip egzama olan bölgeye sürülürse iyi gelir. Özsuyu sinüzüte karşı oldukça faydalı olmakla birlikte, şiddetli acı ve hatta ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere neden olabilir.

Adaçayının Faydaları


Adaçayının faydaları nelerdir, adaçayının zararları nelerdir, adaçayının kullanım alanları 
ADAÇAYI: Dağların tepelerinde yabanî olarak kendiliğinden yetişen adaçayı, uzun yapraklı, açık yeşil renkli, oldukça keskin kokulu bir bitkidir. Yaz başında, haziran-temmuz gibi, çiçek açınca toplanır ve kurutulur. Taze yeşil yaprakları da kullanılabilir.
Adaçayının Yararları: Gaz söktürücü etkisi nedeniyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Mide bulantısını keser. Uyarıcı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır. Dişleri beyazlatır ve güçlendirir. Sinir sistemi üzerinde etkilidir: Sakinlik verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır.

Adaçayı nasıl kullanılır? Adaçayı özellikle çayı yapılarak içilir. Ayrıca, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır. Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir. Özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır. Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir.
Uyarı: Ada çayı fazla kullanıldığında tansiyon yükselebilir. Gebelik süresince ve emziren annelere tavsiye edilmez. Günde 3 fincandan fazla içilmemelidir.


3 Mayıs 2012 Perşembe

Laminaryanın Faydaları

Laminaryanın Faydaları ve Zararları,kullanımı nasıldır,hangi hastalıklara iyi gelir

Laminarya (Laminaria cloustoni): Bütün denizlerde yetişen,sarı veya esmer renkte, emici köklerle kayalara tutunan, uzun şeritler halinde bir deniz yosunu türüdür.
Laminaryanın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: En önemli özelliği kuru bitkinin su çekerek 5 katına kadar şişebilmesidir. Bu özelliği ile vücuttaki bazı kanalları genişletmek için kullanılmaktadır. Ayrıca, düşük yapmak ya da doğumu tetiklemek için de kullanılmaktadır.

Laminarya Nasıl Kullanılır? Laminaryanın sapları kurutulduktan sonra kullanılır.


Lobelyanın Faydaları

Lobelyanın faydaları ve zararları nelerdir,Lobelya hangi hastalıklara iyi gelir
Lobelya Bitkisi (Lobelia inflata): 1 metreye kadar boylanabilen, beyaz çiçekli ve zehirli bir bitkidir. Lobelin adlı alkaloit içerir.
Lobelyanın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Astım, bronşit, boğmaca ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürücüdür. Sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Uyarıcıdır. Kalp atışlarını hızlandırır ve tansiyonu yükseltir. Kökleri cinsel hastalıklara ve ülsere karşı, rendelenmiş yaprakları ise cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.

Lobelya Bitkisi Nasıl Kullanılır? Tentür olarak ya da doğal ilaç yapımında kullanılır. Lobelya kusma, terleme, ağrı, felç, koma ve hatta ölüme neden olabilecek zehirli bileşikler içerdiği için doğrudan kullanılmamalı, bunun yerine lobelyadan elde edilen hazır ürünler alınmalıdır. Haricen merhem şeklinde de kullanılabilir.

Lavantanın Faydaları

Lavantanın faydaları ve zararları nelerdir,Lavanta hangi hastalıklara iyi gelir,Lavanta kullanımı nasıldır
Lavanta Bitkisi ve Çiçeği: Karabaş otu olarak da bilinen Lavanta, güzel kokulu mavi ve beyaz renklerde çiçekler açan bir bitkidir.
Lavantanın Faydaları: Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. İdrar ve gaz söktürür. Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir. Ateşli hastalara iyi gelir. Özellikle Karaciğere çok faydalı olan Lavanta, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile karaciğer yetmezliği, hepatit B ve C, sarılık gibi hastalıklarda faydası görülür. Lavanta çiçeği yağı kapalı göze kompres yapılırsa gözleri kuvvetlendirir ve rahatlık verir.


Lavanta Nasıl Kullanılır? Çoğunlukla kokusu için kullanılır. Lavantadan lavanta yağı ve lavanta kolonyası elde edilir. Kokusu tahtakurtu, güve gibi böcekleri uzaklaştırır. Lavanta çayı, romatizma ağrılarını hafifletir, ayrıca saç derisine sürülürse saç dökülmesini azaltır. Lavanta yağı bulantı ve kusmaları giderir. Lavanta yağı ayrıca, başta egzama ve yanık olmak üzere sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yemek ve salatalara 2-3 damla lavanta yağı katmak cinsel gücü arttırıcı etki gösterir. Lavanta yağı zehirlenmelere ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği için günde 5-6 damladan fazla almamak gerekir. İçki kullananlar, hamileler ve emziren anneler lavanta kullanmamalıdır.

20 Nisan 2012 Cuma

Güvey Fenerinin Faydaları



Güvey Feneri (Physalis alkekengi): Beyazımsı çiçekler açan, ortalama 50 cm boylarında, otsu bir bitkidir. Organik asitler, tanen, alkaloidler ve müsilaj içerir.
Güvey Fenerinin Faydaları ve Etkileri: İdrar söktürücü ve bağırsak kurtlarını düşürücüdür. Sakinleştirici ve ateş düşürücü etkilere sahiptir.
Güvey Feneri Nasıl Kullanılır? Yaprakları ve meyveleri kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Meyveleri taze olarak da tüketilebilir. Bitkinin yeşil kısmı zehirlidir.

Deve Kulağının Faydaları


Deve Kulağının Faydaları ve Etkileri,Zararları,Nelerdir
Deve Kulağı (Limonium lilacinum): Kokusuz ve acı, çiçekleri dikenli, kökü kalın bir bitkidir.

Deve Kulağının Faydaları ve Etkileri: Vücuda rahatlık verir. Vücudu terletir ve vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kanı temizler. İdrar yollarındaki kum ve taşları döker. Romatizma ve gut hastalığı şikayetlerini azaltır.
Deve Kulağı Nasıl Kullanılır? Yaprakları ve kökleri kurutularak kullanılır. Kökleri dilimlenerek kurutulur. Kökleri yarım saat kadar kaynatıldıktan sonra günde 2-3 çorba kaşığı alınırsa romatizma ağrılarını keser.

19 Nisan 2012 Perşembe

Ayak Otunun Faydaları



Ayak Otu (Carex arenaria): 1 metre kadar boyunda,ince, otsu bir bitkidir. Saponinler, silica ve turpentine adlı maddeler içerir.
Ayak Otunun Faydaları: En önemli etkisi romatizma ağrılarını azaltmasıdır. Ayrıca, kanı temizleyici, terletici ve idrar söktürücü etkilere sahiptir.
Ayak Otu Nasıl Kullanılır? Ayak otu toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır.

16 Nisan 2012 Pazartesi

Kantaron Otunun Yararları Faydaları




Kantaron Otu: Kantaron Otunun içeriğinde , A vitamini , C vitamini ve çeşitli mineraller bulunur. 

Kırmızı kantaron ve Sarı kantaron olarak iki çeşidi vardır. Kırmızı kantaron otu mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında, Sarı kantaron otu ise daha çok sinirsel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Kantaron Otunun yararları: Hastalıkların iyileşme süresini kısaltır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. İştah açıcıdır, sindirimi kolaylaştırır ve mide ağrılarını azaltır. Ateş düşürücü özelliği vardır. Kantaron otu ile yapılan çay vücuda kuvvet verir.
Astıma karşı yararlı bir ottur. Midedeki asit fazlalığını azaltarak mide ülserine karşı yararlı olur. İshal kesici özelliği vardır. Damar sertliğine karşı faydalıdır . 
Balgam söktürücü özelliği vardır.Akciğer hastalıkları için de faydalı bir bitkidir. Kantaron otu, depresyonu azaltmak için kullanılır. Psikolojik olan altını ıslatmalara karşı kullanılabilir. 
Uykusuzluğa, korku ve gerginliğe karşı da yararlı olduğu bilinir. Adet sancılarını ve menopoz şikâyetlerini hafifletici özelliği vardır.

Laden Otunun Faydaları



Laden Otu (Cistus creticus): 1 metreye kadar boylanabilen, pembe renkte çiçekler açan, otsu bir bitkidir. Uçucu yağ, tanen ve reçine içermektedir.
Laden Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Kabız edici etkileri vardır. Balgam söktürücüdür. Öksürüğe ve solunum yolu şikayetlerine iyi gelir. Egzama ve diğer cilt sorunlarında faydalıdır. Adet düzenleyicidir. Kramp çözücü ve anti bakteriyel etkilere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Laden Otu Nasıl Kullanılır? Bitkinin yaprakları kaynatılmış suda demlenerek çayı yapılabilir. Alerjiye ve Cilt hastalıklarına karşı haricen de kullanılabilir. Bitki kozmetik ve parfümeri sanayinde ve sabun yapımında da kullanılmaktadır.

15 Nisan 2012 Pazar

Köpek Dili Otu Faydaları



Köpek Dili Otu (Cynoglossum officinale): Kırmızı renkli ve güzel kokulu çiçekler açan ve 1 metreye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir. Çeşitli alkaloitler, zamk, uçucu yağ, tanen ve reçine içerir.
Köpek Dili Otu Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Mikrop öldürücü ve yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkilere sahiptir. Saç dökülmesini azaltır. Kasları gevşetici etkileri ile kas ağrılarını azaltır. Hafif yanıklarda ve deri hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürür. Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Köpek Dili Otu Nasıl Kullanılır? Bitkinin kurutulan kökleri kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilebileceği gibi yaprakları da salata olarak tüketilebilir.

2 Nisan 2012 Pazartesi

Oğul Otunun Faydaları



Resim yazısı ekle
Oğul Otu (Melissa officinalis): Çok dallı, beyaz çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüylerle kaplı olan, limon kokulu, otsu bir bitkidir. Melisa otu olarak da bilinir. Uçucu yağ, acı madde, tanen, reçine ve müsilaj içerir.

Oğul Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Stresi azaltmakta oldukça etkili bir bitki olan oğul otu sinirleri yatıştırarak migren, baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, uykusuzluk, sara (epilepsi) ve sinir krizlerinde faydalı olur. İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını giderir. Kan şekeri ve tansiyonu düşürür. Hıçkırığı keser. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarını ve ağrılarını giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir. Aybaşı kanamalarını düzenler ve ağrılarını azaltır. Ayrıca, hazmı kolaylaştırıcı etkileri ile hazımsızlığa karşı oldukça faydalıdır.

Oğul Otu Nasıl Kullanılır? Oğul otunun yaprakları kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek hazırlanan oğul otu çayı içilebilir. Oğul otu bitkisinin yapraklarında elde edilen melisa yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca, taze oğul otunun ezilmesiyle elde edilen suyu da kullanılır. Kaynatılarak vücuda sürülürse ter kokusunu gidermeye yardımcı olur.

31 Mart 2012 Cumartesi

Kabakulakotunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri



Kabakulakotu (Aristolochia): İnce saplı tırmanıcı bir bitkidir. Çiçekleri koyu kahverengi, kokusu kötüdür. Tanen, uçucu yağ, nişasta, şeker, acı madde ve aristolohik asit içerir.
Kabakulakotunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İdrar söktürücüdür. Adet söktürür ve aybaşı kanamalarının düzenli olmasına yardımcı olur. Egzama, alerjik deri hastalıkları, yılan ve akrep sokmalarında faydalıdır. İltihaplıyaraların iyileşmesini hızlandırır.
Kabakulakotu Nasıl Kullanılır? Kaynatılıp suyu içilerek dahilen ya da lapa haline getirilip haricen kullanılır.

30 Mart 2012 Cuma

Sinamekinin Faydaları



Sinameki Bitkisi: Sıcak bölgelerde yetişen sarıçiçekli, bir metreye kadar boylanabilen, çalı şeklinde bir bitkidir.
Sinamekinin Faydaları: Bağırsaklardan su emilimini engelleyerek sulu veyumuşak dışkılamayı sağlayan, çok etkili bir müshil olan sinameki idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Damarları açar. Sinirleri gevşetici özelliği ile sakinleştirir ve ağrıları hafifletir.
Sinameki Nasıl Kullanılır? Yaprakları kaynatılıp çay gibi içilir. Sinameki çayı kabızlıkta kullanılır. Sirke ile kaynatılıp saç derisine sürülürse dökülmesiniönler. Bu karışım egzama ve yaralara karşı da faydalıdır.
Sinamekiyi uzun süre kullanmak bağımlılık ve bağırsaklarda tahriş yapabilir. Ayrıca, fazla miktarda kullanmak da zararlıdır. Bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı için ilaçların emilmesini azaltabilir, bu nedenle ilaç kullananların sinameki kullanmamaları tavsiye edilir. Zayıflamak amacıyla da kesinlikle kullanılmamalıdır. Rahim kaslarının kasılmasına ve bu nedenle düşüğe sebep olabileceğinden hamilelikte sinameki kullanılmamalıdır.

29 Mart 2012 Perşembe

Balın Faydaları


Bal: Bir bitki olmamakla birlikte, tam bir şifa kaynağı ve doğal bir ilaç olan Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınan özlerden imal edilen çok faydalı bir besindir. Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki farklılık tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır. Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir. 450 gramlık saf balı elde edebilmek için yaklaşık olarak 17.000 balarısının 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi gereklidir.


Balın Faydaları: Bal çok iyi bir enerji kaynağıdır. Besleyici değeri çok yüksek olan Bal, kansızlar için kan deposudur. Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Boğaz ağrılarına ve iltihaplara şifadır. İdrar söktürücüdür. Mide ve bağırsaklardaki yaralara ve karın ağrısına iyi gelir. Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır. Kanı temizler, kan dolaşımını düzenler. Damar sertliğine karşı faydalı olur. Soğuk algınlığına şifadır. Ballı süt bağırsak parazitlerini düşürmekte yararlıdır. Bala tuz katılıp yenirse balgam söktürür. Bal, Sarılığa iyi gelir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.
Bal Nasıl Tüketilir ve Kullanılır? Sindirime gerek kalmadan direk kana karışır. Özellikle ılık su ile şerbet yapılıp içilirse birkaç dakikada kana karışıp vücuda enerji verir. Bal yenebileceği gibi cilde ve yaralara da sürülebilir. Şerbeti ile gargara yapılırsa boğazları rahatlatır. Çay ve süt gibi içeceklerde şifalı bir tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
Uyarı: Bebeklere 1 yaşına kadar bal yedirilmemesi tavsiye edilmektedir.

24 Mart 2012 Cumartesi

Zambağın Faydaları



Zambak Çiçeği ve Bitkisi: 1 metreye kadar uzayabilen dik gövdeli, iri ve güzel çiçekler açan bir bitkidir. Beyazkırmızı, mor, siyah, sarı gibi farklı renklerde çiçek açan pek çok türü vardır. Latince Adı:Lilium.
Zambağın Faydaları: Başta diş ağrıları ve adet sancıları olmak üzere vücutağrılarını giderici özelliği ile ağrı kesici olarak kullanılır. Diş iltihaplarındafaydalıdır. Ciltteki apse, şişlik ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca, cildi gerginleştirir ve gençleştirir.
Zambak Nasıl Kullanılır? Genellikle bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılır.Beyaz zambak çiçeği tıbbi amaçla kullanılan türüdür. Suyu yüzdeki lekeleri çıkarmakta etkilidir. Ayrıca, yüze parlaklık verir. Zambaktan elde edilen zambak yağı, başta kırışıklıkları gidermek olmak üzere, cilt bakımı için kullanılır. Zambak yağı cildi gerginleştirerek daha genç ve diri görünmesini sağlar. Bu özelliği nedeniyle pek çok cilt ve gözaltı kreminde hammadde olarak kullanılır.

22 Mart 2012 Perşembe

Mandalinanın Faydaları


Mandalina: Ilıman iklimlerde yetişen tatlı , sulu ve hoş kokulu bir meyve olan mandalina, portakal ile benzer özellikler taşır ve özellikle C vitamini açısından zengindir. Ayrıca, A ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir. Mandalinanın kabuğu ise P vitamini açısından zengindir.

Mandalinanın Faydaları: Kanı temizler. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Damar setliği ve felçte faydalıdır. Sinirleri yatıştırır. Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Grip olanlara iyi gelir.
Mandalina Nasıl Kullanılır? Taze meyve olarak yenebileceği gibi reçeli de yapılabilir. Ayrıca, kabuklarından esans elde edilir. Özellikle Kabukları ince kıyılıp doğrudan ya da kek, pasta gibi tatlılara katılıp yenirse kalp ve damar sağlığı açısından faydası görülür.

19 Mart 2012 Pazartesi

Lalenin Faydaları



Lale Çiçeği: Güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adıdır.
Lalenin Faydaları: Yaprakları ve sapları kalp hastalıklarında kalp atışını düzenlemek için kullanılır. Ayrıca, kabızlığı gidermekte etkilidir.
Lale Nasıl Kullanılır? Çoğunlukla, süs bitkisi olarak kullanılır. Bunun yanında, yapraklarından ve saplarından çeşitli hastalıklar için istifade edilir. Yaprakları birkaç gün suda bekletilip süzüldükten sonra egzama ve diğer cilt lekelerini gidermek için kullanılabilir. Lale çiçeğinin suyu doğumukolaylaştırmak için faydalıdır. Çiçekleri fitil yapılıp rahim ve kadınhastalıklarına karşı kullanılır.

18 Mart 2012 Pazar

Enginar Bitkisi Faydaları



Enginar Bitkisi: Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki olan Enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri açısından zengindir.
Enginarın Faydaları: Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şekeroranını ayarlar, kolesterolü düşürür. Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir. Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur. Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir. Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır. Sarılıkta faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. İshali keser. Ter kokusunu giderir. Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.
Enginar nasıl kullanılır? Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılır. Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir. Karaciğer rahatsızlığı olanlar, enginarın karaciğer üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle özellikle son zamanlarda Enginar Hapı kullanımına yöneliyorlar. Enginar Hapı faydalı ve pratik olmakla birlikte kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gerekir.

17 Mart 2012 Cumartesi

Ayvanın Faydaları



Ayva: İri ve pembe renkte çiçekler açan ayvanın meyvesi sarı renkli, tüylü, ufak çekirdekli, iri ve serttir. Ayva, özellikle A ve B vitaminleri açısından oldukça zengin bir meyvedir.
Ayvanın Faydaları: Mide ve bağırsakları güçlendirir. İshali kesmekteetkilidir, fakat kabızlığa neden olabilir. Karaciğer tembelliğini giderir. Kanı temizler. Çarpıntıya iyi gelir. Bronşit ve verem gibi akciğer hastalıklarına ve öksürüğe karşı yararlıdır. Gelişmekte olan çocuklar için, özelikle kemikgelişimi açısından faydalıdır.
Ayva Nasıl Kullanılmalı ve Tüketilmelidir? Ayvanın çiğ olarak yenmesi ve sindirilmesi güçtür. Bu nedenle, komposto gibi pişirilerek ya da reçeli yapılarak yenmesi tavsiye edilir. Ayva çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, içilirse ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir; saçlara sürülürse parlaklık verir; egzama ve basur memelerine sürülürse şikâyetleri azaltır. Yüz ve boyun kırışıklığını giderir. Ayva yapraklarından çay yapılıp içilirse gerginliğe iyi gelir.