18 Mart 2013 Pazartesi

Elektronik sigaranın zararları faydaları nelerdir


Elektronik sigara gerçekten zararlımıdır? zararlı ise bunlar nelerdir? elktronik sigara neden yasaklanmıştır yasak mı ile ilgili tüm cevaplar burada.

Bir zamanlar sigarayı bırakmak için muzice icat olarak tanıtılan elektronik sigara, gerçekten işe yarıyor mu faydalı mı? Yoksa elektronik sigara ile yeni bir bağımlılık mı kazanıyoruz? Geçen yıl kullanımı yasaklanan elektronik sigara uzmanlara göre en azından gerçek sigara kadar tehlikeli ve bağımlılık yapabilecek nitelikte bir alet.. Kısacası elektronik sigara, hem içen hem de çevresindekiler için zararlı.

Bir e-sigaranın başlıca üç bölümü var. Bunlar, ağızlık ve tütün alkoloiti içeren bir kartuş; atomizasyon odası ve mikroçip; lityum pil ve ışık yayan diyot. e-sigaradan bir nefes çektiğiniz zaman atomizasyon odasında ki mikroçip sayesinde çalışan yüksek frekanslı ultrasonik pompa soğuk duman benzeri buhar oluşturuyor.

Bu buhar, kartuştan geçerken tütün alkaloiti moleküllerini de alarak ciğerlerinize doluyor. Bu sırada pilin ucundaki ışık sigaranın ateşi gibi yanıyor ve sönüyor.

Elektronik sigara aslında sigarayı bırakmak isteyen, ama sigara içmediklerinde ‘nikotin yoksunluğu belirtileri’ gösterenlere yardımcı olmak amacıyla çıkarılmış bir sistem. Başka bir deyişle, elektronik sigara, sigara bırakmada kullanılan ‘nikotin bantları’ veya ‘nikotinli sakız’ lardan farklı bir şey değil.

Sigara Bağımlılığı

Sigara bağımlılığının esas sebebi nikotin. Bir kere sigaraya alışan bir kimse belirli bir süre sonra tıpkı alkolikler veya eroinmanlar gibi sigara içmeden duramaz hale geliyor.

İstese de sigarayı bırakamıyor, çünkü bu kişilerde sigara içmedikleri takdirde sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk, çarpıntı, karamsarlık ve iştah artışı… gibi nikotin yoksunluğu belirtileri ortaya çıkıyor. İşte, e-sigara veya diğer nikotin içeren ürünler vücuttaki nikotin eksikliğini tamamlayarak yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırıyorlar ve bu sayede de sigaranın bırakılması daha kolay oluyor.

Ancak, daha fazla e-sigara satmak için yapılan ‘zararsız sigara’ veya ‘’her yerde içebilirsiniz’ şeklindeki reklâmlar son derecede yanıltıcı ve aynı zamanda da tehlikeli.

e-Sigaranın Zararları

Her şeyden önce, bilinçsiz kullanılan e-sigara hem içen ve hem de çevresindekiler için zararlı. Çünkü, sonuçta bu sigarayı kullananlar ve etrafındakiler nikotin solumuş oluyorlar. Nikotin, aslında bir insektisit yani böcek öldürücü bir madde.

Yüksek dozlarda bulantı, kusma, tireme, havale ve hatta ölüme bile yol açabiliyor. Mademki zararı yokmuş diye reklâmlardaki gibi ‘doya doya’ e-sigara içenler fazla nikotinden ciddi zararlar görebilirler.

Bir büyük tehlike de şu: e-sigara hiç sigara içmeyenleri ve içip de bırakmış olanları sigara içmeye özendirebilir, yönlendirebilir. Zararsızmış diye e-sigaraya başlayanlar da bu sayede nikotin bağımlısı olup çıkabilirler.

Böylece e-sigara birçokları için tam aksine sigaraya başlama sebebi de olur.
e-sigaranın her yerde içilmesi en azından görüntü olarak başka insanları hem rahatız eder ve hem de onlarda sigara içme hevesi de uyandırır.

Nitekim, son zamanlarda kapalı mekânlarda, özellikle uçak yolculuklarında e-sigara içme yüzünden tartışmalar ve hatta kavgalar yaşandığını görüyoruz, duyuyoruz. El ve ağız alışkanlığını devam ettirdiği için, e-sigara nikotin eksikliğini gidermede bant veya sakızlara göre daha dezavantajlı. Üstelik, e-sigaranın sigarayı bırakmadaki etkinliğini gösteren bir bilimsel araştırma da yok.

İşin bir de ekonomik tarafı var. e-sigarayı bir kere almakla iş bitmiyor; aynen sigarada olduğu gibi tükenen kartuşları yenilemeniz gerekiyor.

Gelelim Neticeye

Vatandaş, bu sözde zararsız e-sigaraya karşı uyanık olmalı. Sağlık Bakanlığı bu ürünleri mutlaka denetlemeli ve bilinçsiz reklâmlar daha fazla yayılmadan gereken tedbirleri almalı. Yeni çıkacak sigara kanununda e-sigaraya da mutlaka sınırlama getirilmeli.

Yazan: Prof. Dr. Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA
İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD

“Bağımlılık yapma riski yüksek ve sigara bıraktırmaya engel.’
Sağlık Bakanlığı, nikotin içeren Elektronik sigara ve kartuşların, ‘bağımlılık yapma riskinin fazla olması ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyebileceği’ gerekçesiyle yasaklanmasına karar verildiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:
‘Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların, alım yolu ve dozu dikkate alındığında, yüksek dozda nikotin alınma, dolayısıyla bağımlılık yapma riskinin fazla ve sigarayı bıraktırıcı çalışmaları engelleyici olması nedeniyle Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonunca yasaklanmasına karar verilmiştir.’

4 Mart 2013 Pazartesi

Bademin Fayadaları


Badem (prunus amygdalus) : Gülgillerden bir çeşit ağacın yemişidir. Meyvesi ancak çağla halindeyken yenir. Olgunlaştıktan sonra, sert kabukla kaplı olan içi yenir. Hekimlikte kullanılan kısmı da burasıdır. Başlıca 2 çeşidi vardır.
- Acıbadem
- Tatlıbadem
Faydası : Badem, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Hamilelerin zayıf düşmemesini sağlar. Sütle içilirse mideyi kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir. Nekahat devresini kısaltır. Böbrek mesane ve tenasül yollarındaki iltihapları giderir. Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarını hafifletir. Bronşit, boğaz ağrısı, anjin, boğaz yanması ve akciğer hastalıklarında faydalıdır. Bademyağı kabızlığı giderir. Egzama ve kaşıntıların verdiği rahatsızlıkları azaltır. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardım eder. Kulak ağrılarını dindirir. Yumurtayla karıştırılıp