31 Mayıs 2012 Perşembe

Nilüferin Faydaları



Nilüferin Faydaları,Zararları,Nelerdir
Nilüfer Çiçeği: Su zambağı da denilen geniş yapraklı bir su bitkisidir. Sarı nilüfer çiçekleri ile beyaz nilüfer çiçekleri farklı etkilere sahiptir.
Nilüferin Faydaları: Nilüfer mikrop öldürücüdür. Çiçeğini koklamak uykuverir. Kalbi kuvvetlendirir. Kökleri kabız yapıcı etkisi nedeniyle ishale karşı faydalıdır. Ayrıca, sinirleri yatıştırır ve ağrıları dindirir. Beyaz nilüfer sinirleri yatıştırır, uyku verir ve cinsel arzuyu azaltır. Beyaz nilüfer baş ağrısını giderir ve cinsel isteği arttırıcıdır.
Nilüfer Nasıl Kullanılır? Zehirlenmelere neden olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır. Havuzlarda süs bitkisi olarak kullanılır. Hekimlikte ise köklerinden ve çiçeklerinden faydalanılır. Kökleri kabız edicidir. Kökleri kaynatılarak elde edilen su ile gargara yapılırsa boğaz iltihaplarına iyi gelir. Kök ve yaprakları lapa haline getirilip yaralara sürülürse iyileşmesini kolaylaştırır.

10 Mayıs 2012 Perşembe

Acı Kavunun Faydaları


Acı Kavun nedir, Acı Kavunun faydaları nelerdir, Acı Kavun  zararları nelerdir,
Acı Kavun (Ecballium elaterium): 1,5 metreye kadar boylanabilen, sarı çiçekli, otsu bir bitki ve bu bitkinin sulu meyveleridir. Eşek Hıyarı olarak da bilinir. İçerdiği en önemli madde Elaterin’dir.
Acı Kavunun Faydaları ve Etkileri: Acı Kavun sinüzit hastalığına karşı oldukça etkilidir. Kronik sinüzitte meyvesinin suyu suyla seyreltilip buruna damlatılırsa faydası görülür. Fakat çok zehirli bir bitki olduğu için doktor kontrolünde ve çok dikkatli kullanılmalıdır.

Acı Kavun Nasıl Kullanılır? Meyvesinin özsuyu ve kökleri kullanılır. Taze yaprakları hafif yaralanmalarda kanı durdurmaya yardımcı olur. Kökleri lapa haline getirilip egzama olan bölgeye sürülürse iyi gelir. Özsuyu sinüzüte karşı oldukça faydalı olmakla birlikte, şiddetli acı ve hatta ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelere neden olabilir.

Adaçayının Faydaları


Adaçayının faydaları nelerdir, adaçayının zararları nelerdir, adaçayının kullanım alanları 
ADAÇAYI: Dağların tepelerinde yabanî olarak kendiliğinden yetişen adaçayı, uzun yapraklı, açık yeşil renkli, oldukça keskin kokulu bir bitkidir. Yaz başında, haziran-temmuz gibi, çiçek açınca toplanır ve kurutulur. Taze yeşil yaprakları da kullanılabilir.
Adaçayının Yararları: Gaz söktürücü etkisi nedeniyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Mide bulantısını keser. Uyarıcı etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır. Dişleri beyazlatır ve güçlendirir. Sinir sistemi üzerinde etkilidir: Sakinlik verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara faydalıdır.

Adaçayı nasıl kullanılır? Adaçayı özellikle çayı yapılarak içilir. Ayrıca, yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır. Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir. Özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra içilmesi yararlıdır. Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir.
Uyarı: Ada çayı fazla kullanıldığında tansiyon yükselebilir. Gebelik süresince ve emziren annelere tavsiye edilmez. Günde 3 fincandan fazla içilmemelidir.


3 Mayıs 2012 Perşembe

Laminaryanın Faydaları

Laminaryanın Faydaları ve Zararları,kullanımı nasıldır,hangi hastalıklara iyi gelir

Laminarya (Laminaria cloustoni): Bütün denizlerde yetişen,sarı veya esmer renkte, emici köklerle kayalara tutunan, uzun şeritler halinde bir deniz yosunu türüdür.
Laminaryanın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: En önemli özelliği kuru bitkinin su çekerek 5 katına kadar şişebilmesidir. Bu özelliği ile vücuttaki bazı kanalları genişletmek için kullanılmaktadır. Ayrıca, düşük yapmak ya da doğumu tetiklemek için de kullanılmaktadır.

Laminarya Nasıl Kullanılır? Laminaryanın sapları kurutulduktan sonra kullanılır.


Lobelyanın Faydaları

Lobelyanın faydaları ve zararları nelerdir,Lobelya hangi hastalıklara iyi gelir
Lobelya Bitkisi (Lobelia inflata): 1 metreye kadar boylanabilen, beyaz çiçekli ve zehirli bir bitkidir. Lobelin adlı alkaloit içerir.
Lobelyanın Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Astım, bronşit, boğmaca ve öksürük gibi solunum yolu hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürücüdür. Sigarayı bırakmaya yardımcı olur. Uyarıcıdır. Kalp atışlarını hızlandırır ve tansiyonu yükseltir. Kökleri cinsel hastalıklara ve ülsere karşı, rendelenmiş yaprakları ise cilt hastalıklarına karşı faydalıdır.

Lobelya Bitkisi Nasıl Kullanılır? Tentür olarak ya da doğal ilaç yapımında kullanılır. Lobelya kusma, terleme, ağrı, felç, koma ve hatta ölüme neden olabilecek zehirli bileşikler içerdiği için doğrudan kullanılmamalı, bunun yerine lobelyadan elde edilen hazır ürünler alınmalıdır. Haricen merhem şeklinde de kullanılabilir.

Lavantanın Faydaları

Lavantanın faydaları ve zararları nelerdir,Lavanta hangi hastalıklara iyi gelir,Lavanta kullanımı nasıldır
Lavanta Bitkisi ve Çiçeği: Karabaş otu olarak da bilinen Lavanta, güzel kokulu mavi ve beyaz renklerde çiçekler açan bir bitkidir.
Lavantanın Faydaları: Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. İdrar ve gaz söktürür. Karın şişliği ve migren ağrılarında faydalıdır. Romatizma şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Kokusu vücuda kuvvet ve ferahlık verir. Ateşli hastalara iyi gelir. Özellikle Karaciğere çok faydalı olan Lavanta, karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bu özelliği ile karaciğer yetmezliği, hepatit B ve C, sarılık gibi hastalıklarda faydası görülür. Lavanta çiçeği yağı kapalı göze kompres yapılırsa gözleri kuvvetlendirir ve rahatlık verir.


Lavanta Nasıl Kullanılır? Çoğunlukla kokusu için kullanılır. Lavantadan lavanta yağı ve lavanta kolonyası elde edilir. Kokusu tahtakurtu, güve gibi böcekleri uzaklaştırır. Lavanta çayı, romatizma ağrılarını hafifletir, ayrıca saç derisine sürülürse saç dökülmesini azaltır. Lavanta yağı bulantı ve kusmaları giderir. Lavanta yağı ayrıca, başta egzama ve yanık olmak üzere sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yemek ve salatalara 2-3 damla lavanta yağı katmak cinsel gücü arttırıcı etki gösterir. Lavanta yağı zehirlenmelere ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceği için günde 5-6 damladan fazla almamak gerekir. İçki kullananlar, hamileler ve emziren anneler lavanta kullanmamalıdır.