20 Nisan 2012 Cuma

Güvey Fenerinin Faydaları



Güvey Feneri (Physalis alkekengi): Beyazımsı çiçekler açan, ortalama 50 cm boylarında, otsu bir bitkidir. Organik asitler, tanen, alkaloidler ve müsilaj içerir.
Güvey Fenerinin Faydaları ve Etkileri: İdrar söktürücü ve bağırsak kurtlarını düşürücüdür. Sakinleştirici ve ateş düşürücü etkilere sahiptir.
Güvey Feneri Nasıl Kullanılır? Yaprakları ve meyveleri kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır. Meyveleri taze olarak da tüketilebilir. Bitkinin yeşil kısmı zehirlidir.

Deve Kulağının Faydaları


Deve Kulağının Faydaları ve Etkileri,Zararları,Nelerdir
Deve Kulağı (Limonium lilacinum): Kokusuz ve acı, çiçekleri dikenli, kökü kalın bir bitkidir.

Deve Kulağının Faydaları ve Etkileri: Vücuda rahatlık verir. Vücudu terletir ve vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kanı temizler. İdrar yollarındaki kum ve taşları döker. Romatizma ve gut hastalığı şikayetlerini azaltır.
Deve Kulağı Nasıl Kullanılır? Yaprakları ve kökleri kurutularak kullanılır. Kökleri dilimlenerek kurutulur. Kökleri yarım saat kadar kaynatıldıktan sonra günde 2-3 çorba kaşığı alınırsa romatizma ağrılarını keser.

19 Nisan 2012 Perşembe

Ayak Otunun Faydaları



Ayak Otu (Carex arenaria): 1 metre kadar boyunda,ince, otsu bir bitkidir. Saponinler, silica ve turpentine adlı maddeler içerir.
Ayak Otunun Faydaları: En önemli etkisi romatizma ağrılarını azaltmasıdır. Ayrıca, kanı temizleyici, terletici ve idrar söktürücü etkilere sahiptir.
Ayak Otu Nasıl Kullanılır? Ayak otu toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatılarak kullanılır.

16 Nisan 2012 Pazartesi

Kantaron Otunun Yararları Faydaları




Kantaron Otu: Kantaron Otunun içeriğinde , A vitamini , C vitamini ve çeşitli mineraller bulunur. 

Kırmızı kantaron ve Sarı kantaron olarak iki çeşidi vardır. Kırmızı kantaron otu mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında, Sarı kantaron otu ise daha çok sinirsel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Kantaron Otunun yararları: Hastalıkların iyileşme süresini kısaltır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. İştah açıcıdır, sindirimi kolaylaştırır ve mide ağrılarını azaltır. Ateş düşürücü özelliği vardır. Kantaron otu ile yapılan çay vücuda kuvvet verir.
Astıma karşı yararlı bir ottur. Midedeki asit fazlalığını azaltarak mide ülserine karşı yararlı olur. İshal kesici özelliği vardır. Damar sertliğine karşı faydalıdır . 
Balgam söktürücü özelliği vardır.Akciğer hastalıkları için de faydalı bir bitkidir. Kantaron otu, depresyonu azaltmak için kullanılır. Psikolojik olan altını ıslatmalara karşı kullanılabilir. 
Uykusuzluğa, korku ve gerginliğe karşı da yararlı olduğu bilinir. Adet sancılarını ve menopoz şikâyetlerini hafifletici özelliği vardır.

Laden Otunun Faydaları



Laden Otu (Cistus creticus): 1 metreye kadar boylanabilen, pembe renkte çiçekler açan, otsu bir bitkidir. Uçucu yağ, tanen ve reçine içermektedir.
Laden Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Kabız edici etkileri vardır. Balgam söktürücüdür. Öksürüğe ve solunum yolu şikayetlerine iyi gelir. Egzama ve diğer cilt sorunlarında faydalıdır. Adet düzenleyicidir. Kramp çözücü ve anti bakteriyel etkilere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Laden Otu Nasıl Kullanılır? Bitkinin yaprakları kaynatılmış suda demlenerek çayı yapılabilir. Alerjiye ve Cilt hastalıklarına karşı haricen de kullanılabilir. Bitki kozmetik ve parfümeri sanayinde ve sabun yapımında da kullanılmaktadır.

15 Nisan 2012 Pazar

Köpek Dili Otu Faydaları



Köpek Dili Otu (Cynoglossum officinale): Kırmızı renkli ve güzel kokulu çiçekler açan ve 1 metreye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir. Çeşitli alkaloitler, zamk, uçucu yağ, tanen ve reçine içerir.
Köpek Dili Otu Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Mikrop öldürücü ve yaraların iyileşmesini hızlandırıcı etkilere sahiptir. Saç dökülmesini azaltır. Kasları gevşetici etkileri ile kas ağrılarını azaltır. Hafif yanıklarda ve deri hastalıklarında faydalıdır. Balgam söktürür. Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
Köpek Dili Otu Nasıl Kullanılır? Bitkinin kurutulan kökleri kaynatılıp bal ile tatlandırılarak içilebileceği gibi yaprakları da salata olarak tüketilebilir.

2 Nisan 2012 Pazartesi

Oğul Otunun Faydaları



Resim yazısı ekle
Oğul Otu (Melissa officinalis): Çok dallı, beyaz çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüylerle kaplı olan, limon kokulu, otsu bir bitkidir. Melisa otu olarak da bilinir. Uçucu yağ, acı madde, tanen, reçine ve müsilaj içerir.

Oğul Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Stresi azaltmakta oldukça etkili bir bitki olan oğul otu sinirleri yatıştırarak migren, baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, uykusuzluk, sara (epilepsi) ve sinir krizlerinde faydalı olur. İnsanı ferahlatarak depresyon, melankoli, huzursuzluk ve iç sıkıntısını giderir. Kan şekeri ve tansiyonu düşürür. Hıçkırığı keser. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve nefes darlığına karşı faydalıdır. Mide ve bağırsak gazlarını ve ağrılarını giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Beyin damarlarını açar ve hafızayı güçlendirir. Aybaşı kanamalarını düzenler ve ağrılarını azaltır. Ayrıca, hazmı kolaylaştırıcı etkileri ile hazımsızlığa karşı oldukça faydalıdır.

Oğul Otu Nasıl Kullanılır? Oğul otunun yaprakları kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek hazırlanan oğul otu çayı içilebilir. Oğul otu bitkisinin yapraklarında elde edilen melisa yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca, taze oğul otunun ezilmesiyle elde edilen suyu da kullanılır. Kaynatılarak vücuda sürülürse ter kokusunu gidermeye yardımcı olur.