29 Şubat 2012 Çarşamba

Pırasanın Faydaları



PIRASA: Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır.
Pırasanın Faydaları: Vücuda kuvvet verir. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Vücudu ve kanı temizler. Astım,romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Bağırsakları yumuşatır ve Kabızlığı giderir. Basur şikâyetlerine karşı oldukça faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Kansere karşı koruyucudur.
Pırasa Nasıl Kullanılır? Pırasa yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Pırasa tohumu yenilmeye devam edilirse basuru iyileştirmeye yardımcı olur. Pırasanın beyazı iyice sıkılarak elde edilen su cilde parlaklık verir. Bu su sütle karıştırılıp sivilcelere sürülürse iyi gelir. 

28 Şubat 2012 Salı

Maydanozun Faydaları



Potasyum, kükürt, kalsiyum, klorin ve magnezyum açısından zengin bir besindir. Afrodizyaktır.
• Maydanoz beta karoten kaynağıdır. Bu özelliği sayesinde göreme gücüne, troid ve adrenal bezine, kılcan damar sistemine çok faydalı olmaktadır.
• Maydanozun suyunda bulunan yüksek miktardaki klorofil sayesinde kanı arttırır ve oksijeni metabolizma eder. Ayrıca böbreklerin, idrar yollarının ve karaciğerin temizlenmesinde etkili olur.
• Bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir miktarını karşılamaktadır.
• Kansızlığa, mesane iltihaplanmasına, kum ve böbrek taşına, tansiyona, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına, şişmanlığa, damar sertliğine çok iyi gelmektedir. Bunun için maydanoz suyuna bal ve limon eklemeniz ve bunu günde 1-2 bardak içmeniz sonucunda etkili olacaktır.
Böbrek rahatsızlığı çekenler de 4 bardak suya 1 demet maydanozu yıkayıp koyun. 5 dakika kadar kaynatın ve ardından süzün. Günde 3 kere 1 çay bardağı için.
• Maydanoz adet sancılarını keser ve adeti düzenler, ağrıları keser, akıntıyı giderir. Bağırsak solucanlarını düşürür ve gazın atılmasını sağlar.
Tohumları idrar ve safra söktürmesinde, adet kanamalarını kolaylaştırmada etkilidir.
• Ateş düşürücüdür. Grip ve nezleyi geçirir. Terletir, balgam söktürür. Kan şekerini normal seviyede tutar. Kansere karşı koruyucu olup sarılığa da iyi gelir. Vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasında etkili olur.
• Rahat uyumak için yatmadan önce 1 demet maydanozu ağzınızda çiğnerseniz bu sizin uyumanızı sağlayacaktır.
Bulantı ve nefes darlığı gibi durumlarda da 1 tutam maydanoz çiğnemek ve yutmak çok etkilidir.
• Kulak ve diş ağrısına iyi gelip yara, kesik ve morlukların geçmesinde faydalıdır.
• Saçlarınızı maydanoz suyu ile yıkadığınızda dökülmeleri yavaşlatır, parlaklık kazandırır ve saçlarınızı besler.
• Sivilceli, lekeli, kırışık bir ciltten kurtulmak için de; 2 bardak kaynatılmış suya 1 demet yıkanmış maydanozu saplarıyla beraber koyun. Üstünü kapatıp kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. 20 dakika boyunca da demlenmeye bırakın. Ardından süzün. Elde etmiş olduğunuz cilt losyonu ve lapa hazır hale gelmiş olacaktır. Bu lapayı temiz cildinize sürüp 20 dakika bekleyin. Ve süzmüş olduğunuz suyuyla da yüzünüzü yıkayın. Bu işlemi her gün günde birkaç kez yapabilirsiniz.
*** Önemli bir noktaya değinmek istiyorum şimdi. Maydanoz suyunu 60 gramdan fazla ve tek başına içmemek gerekiyor. Havuç ya da elma suyuyla birlikte içebilirsiniz.
Böbrek iltihabı olanlar yememelidir.

27 Şubat 2012 Pazartesi

Kekiğin Faydaları



KEKİK: Açık pembe renkte çiçekler açan bitkinin yemeklere ve özellikle etlere farklı bir lezzet ve koku vermekte kullanılan bir baharatıdır.
Kekiğin Faydaları: Vücudu kuvvetlendirir. İştah açar. Sindirime faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır, idrar ve gaz söktürür. Böbreklerdeki ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Derideki yaralara ve böcek ısırıklarına sürülürse yararlı olur. Bağırsak kurtlarını düşürmeye ve bağırsak iltihaplarının iyileşmesine yardımcı olur. Astım, bronşit, grip, nezle ve öksürük gibi solunum yoluhastalıklarına iyi gelir. Balgamı giderir. Kekik yağı romatizma ağrılarını hafifletir ve vücuttaki diğer yağların parçalanmasını sağlar. Kan dolaşımını düzenler ve kan şekerini düşürür. Kalp çarpıntılarını keser. Stres ve uykusuzluğa iyi gelir.
Kekik Nasıl Kullanılır? Kekik toz halinde, yağı çıkarılarak ve çayı yapılarak kullanılabilir. Kekik çayı vücuttaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Kekik çayı gevşemiş cilde sürülürse yararlı olur. Kekiği kaynatıp buharı ile buğu banyosu yapılırsa derideki gözenekleri açar. Toz kekik ile dişler fırçalanırsa diş etlerini kuvvetlendirir. Banyo suyuna kekik katılırsa romatizma ağrılarını hafifletir ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Kekik, kimyon ve sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını kesmekte oldukça etkilidir.

26 Şubat 2012 Pazar

Mercimeğin Faydaları



MERCİMEK: Lifli ve bol proteinli bir besin olan mercimek başta B vitamini ve demir olmak üzere kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, çinko ve fosfor mineralleri açısından da zengindir.
Mercimeğin Faydaları: Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Gözlere de yararlıdır. Mercimeğin kalori değeri de yüksektir. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Kansızlara faydalıdır. Anne sütünü attırır. Kandaki kolesterol oranını düşürür ve kan akışını hızlandırır. Kalp ve damar hastalıkları ile şeker hastalığındankorunmaya yardımcı olur. Kalp krizi riskini azaltır. Bağırsakları çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır ve kabızlığı giderir.
Mercimek Nasıl Kullanılır? Mercimek genellikle çorbası yapılarak tüketilir. Ayrıca yemeklere de katılır. Mercimek kaynatılıp suyu içilirse göğüs ağrılarınıhafifletir ve öksürüğü keser.

25 Şubat 2012 Cumartesi

Elmanın Faydaları



ELMA: Kırmızı ve yeşil renklerde çok besleyici bir meyve olan elmada A, C, E ve B grubu vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller ve çeşitli organik asitler bulunur. Bu nedenle günde 1 elma dahi günlük vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaya yeterlidir.
Elmanın Faydaları: Sindirim sistemine çok yararlıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Böbrekleri temizler ve böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur. Kolesterolü, tansiyonu ve kan şekerini düşürür. Kalp hastalıkları ve damar sertliğine karşı koruyucudur. Vücuda kuvvet verir, yorgunluğu giderir. Hastalıklara karşı direnci arttırır.Romatizma, gut ve şeker hastalığına karşı yararlıdır. Nefes darlığına iyi gelir. Elmanın kokusu sinirleri rahatlatır ve gevşetir. Besleyici değerinin yanında mide bulantısına da iyi geldiği için özellikle hamilelere tavsiye edilir.
Elma Nasıl Kullanılır? Elma çiğ olarak yenebileceği gibi kompostosu, sirkesi, pekmezi ve çayı yapılabilir, ayrıca suyu da kullanılır. Elmayı kabukları ile yemek hem daha besleyici hem de sindirim sistemi açısından daha yararlıdır. Elma ve elma suyu cilt bakımı için çok yararlıdır. Taze elma suyu yüze ve boyna sürülürse kırışıklıkların oluşması geciktirir. Bir miktar elma sirkesi suya karıştırılıp cilt bakımı ve temizliği, saçlara yumuşaklık ve parlaklık kazandırmak için kullanılabilir.

24 Şubat 2012 Cuma

Hindistan cevizinin Faydaları



Hindistan cevizi son yıllarda önemi anlaşılan bitkilerden biridir. Daha önce doymuş yağlar içerdiğinden yasak yiyecekler arasında sayılmasına karşın günümüzde suyu, sütü ve yağının pek çok fayda taşıdığı bilinmektedir.
Hindistan cevizi suyunu iklim gereği çok fazla tüketen bir toplum değiliz. Ancak ileri tarım yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte hindistan cevizi üretimi yapılmakta ve hindistan cevizinin suyuna erişim daha kolay olmaktadır. Hindistan cevizi suyu sütü alınan olgun cevizlerden sıkılma yoluyla elde edilir ve yaşlanmanın çok önemli bir düşmanıdır. Ünlü pop müzik şarkıcısı Madonna her fırsatta güzelliğini ve gençliğini hindistan cevizine borçlu olduğunu söylemektedir.Hindistan cevizi suyu ve sütünün bu kadar popüler olmasının nedeni elektrolit açısından mükemmel olmasıdır. Ağız yoluyla alınabilecek en iyi nemlendiricidir. Hindistan cevizi su ve sütünün yapısı insan plazmasına benzer. Soydum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, fosfor, potasyum, C – B vitaminleri, protein ve mineraller içerir.
Hindistan cevizi su ve sütünün faydaları şöyle sıralanmaktadır:
-Cilt dokusunu geliştirir.
-Kilo vermeye yardımcı olur.
-Bağışıklığı arttırır ve virüslere karşı korur.
-Dolaşımı düzenler.
-Vücuttaki toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak sindirime yardımcı olur.
-Tiroit sağlığını geliştirir.
-Hepatit, ödem, yanık tedavilerine yardımcı olur.
-Özellikle sarhoşluğu giderir.
Hindistan cevizi sütü inek sütüne lezzetli bire alternatiftir. Çay, kahve gibi içecek ve yiyeceklere eklemeye elverişlidir. İçinde bulunan laurik asit antibakteriyel ve antimikrobiktir. Mantar ve mikrobik kökenli rahatsızlıklarla savaşan kaprik asit içerir. Uçuk, aids, grip gibi hastalıklarla başarı ile mücadele eder.
Hindistan cevizi yağının yemeklik yağ olarak kullanıldığı ülkelerde kalp hastalıklarının düşük düzeyde olmasına karşın kalp hastalıklarına neden olan bakterileri öldürücü özelliği bulunmamaktadır. Hindistan cevizi süt ve yağı bağışıklığı arttırmanın yanısıra doğrudan kullanımda toksin giderici ve cildi güzelleştirici özellikleri vardır.
Hindistan cevizi yağının kolesterol içeriği bulunmasına rağmen uzun süreli kullanımda bile tehlikeli olmadığı görülmektedir. Çünkü hindistan cevizi yağ molekülleri farklı bir yapıdadır.
Hindistan cevizi ürünleri cam şişelerde saklanmalı, başka yağlarla karıştırılmamalı ve plastik kaplarla temas ettirilmemelidir.

23 Şubat 2012 Perşembe

Reyhanın Faydaları



Doğa mucizelerle dolu.Her bitkinin kendine has birçok özelliği var.Bitkisel sağlık ürünlerini incelemeye devam ediyoruz.Fesleğen (Ocimum basilicum), Reyhan olarak da bilinir, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü.
Akdeniz kıyı şeridinde sıkça yetiştirilmektedir. 10-40 cm. boylanabilen, biryıllık duyarlı otsu bitkidir. Kare kesitli, boydan boya kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi, bitki tabanına inildikçe kırmızılaşır. Oval biçimli yaprakları kenarları dişli, sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz; pembe ya da sarımsı beyaz renklidir. Küçük tohumlan koyu kahverengi ve gözyaşı biçimlidir. Bitki, tohumuyla çoğalır.
- Sindirimi kolaylaştırır. Mideyi yatıştırır.
- Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür.
- Baş ağrısını giderir.
- öksürüğü keser.
- Sinirleri güçlendirici etki yapar.Bitki, bedeni güçlendiren tonik etkisi de yapar.Bu etkinin sağlanması için taze fesleğen yaprakları şarap içinde birkaç saat bekletildikten sonra bu şaraptan içilir.

22 Şubat 2012 Çarşamba

Marulun Faydaları



MARUL: Kalsiyum minerali ile A ve C vitaminleriaçısından zengin bir sebzedir. Ayrıca Marulda B, D, E vitaminleri ve demir, sodyum, bakır, iyot, fosfor ve çinko mineralleri de bulunur.
Marulun Faydaları: Sinirleri yatıştırır. Tansiyonu düşürür. Sakinleştirici etkisi ile uykusuzluk çekenler için faydalıdır. Aybaşı halini düzenler ve ağrısınıhafifletir. İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kabızlığı giderir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Dalak ve karaciğer yetmezliği ile sarılığa karşı etkilidir. Basur şikâyetlerini azaltır. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. Balgamı söker. Aşırı cinsel isteği azaltır. Anne sütünü arttırır. Kemik erimesi ve romatizmada faydalıdır. Kan şekerini düşürücü etkisi ile şeker hastaları için yararlıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocukların gelişimini destekler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Cildi güçlendirir ve güzelleştirir.
Marul Nasıl Kullanılır? Besin değerlerini hızlı kaybeden bir sebze olduğu için marulu çabuk tüketmek gerekir. Marulun suyu cildi besler ve cilde tazelik verir. Sivilceleri giderir. Lapası yanıklara ve çıbanlara iyi gelir.

Nanenin Faydaları



NANE: Dünyada 25-30 kadar türü bulunan, sağlık açısından son derece faydalı, hoş kokulu bir bitkidir. Daha çok nemli yerleri sever.
Nanenin Faydaları: İştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır. Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir. Anne sütünü arttırır. Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.
Nane Nasıl Kullanılır? Nane, salata ve yemeklere güzel kokusu ve farklı tadıyla ayrı bir lezzet katmak için kuru ya da taze olarak katılabilir. Ayrıca, nane çayı hazmı kolaylaştırmak için yemeklerden sonra içilebilir. Naneden elde edilen nane yağı da çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Yapraklarındanhazırlanan nane çayı sakinlik verir. Soğuk algınlığı ve mide bulantısını giderir. Sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaktaki gazları söker. Nane suyuna bir miktar sirke katılıp içilirse iç kanamaları durdurmaya yardımcı olur. Nanenin sakinleştirici etkisi nane yağı için de geçerlidir. Nane yağı ciltteki yanık lekelerini gidermekte ve soğuktan kaynaklanan şişlikleri indirmede etkilidir. Nane kaynatılıp buharı koklanırsa solunum yollarını açar ve soğuk algınlığına iyi gelir.

Civanperçeminin Faydaları



Latince adı Achillea millefolium olan Asteraceae ailesinin bir üyesidir. Avrupada doğal olarak yetişen bitki uzun ömürlüdür. Çayırlar, tarlalar, yol kenarlarında yetişir. 19. yüzyıldan günümüze tıbbi anlamda kullanım bulmuştur. Dantelli, ince bölünmüş yaprakları vardır. Bitki 1 metreye kadar büyürken çiçekleri 15 cm. ye kadar ulaşabilir. Haziran-Ekim ayları arasında çiçekli olarak kalabilir.
Asker otu, şeytan ısırganı, köpek papatyası, yaşlı biber gibi adlarla da bilinir. Civanperçemi bitkisi 1. Dünya Savaşı sırasında askerlerin kanamalarını durdurmak için kullanılmıştır. Beyaz ve krem rengi çiçekli iki türü olan bitkinin beyaz çiçekli çeşidi daha makbul sayılmaktadır.Yara iyileşmesi ve kanamaları durdurması yönünden zengindir. Ayrıca antiseptik özellikleri ile yaralarda sık kullanılır. Burun kanamasında bitki burun deliğine koyularak burun damarlarının büzüşmesine ve kanamanın durmasına yardımcı olur. Gövde, yaprak ve çiçeklerinden elde edilen çay deri ülseri, hemoroid gibi hastalıklarda kullanılır. Aynı şekilde kurutulmuş tozu ve lapası da bu tür sorunlarda etkilidir. Saç dökülmelerinde suyu saçı durulamak için faydalıdır.
Taze civaperçeminin kökleri alkol içinde tutularak ilkel bir anestezik elde edilebilir. Çayı terleticidir. Bu nedenle soğuk algınlığı, grip ve kızamık-su çiçeği gibi hastalıklarda etkilidir. Koyu mavi renkli uçucu yağı alerji giderici, spazm ve ağrı gidericidir. Tansiyonu düşürür.
Çayını hazırlamak için 2,5 bardak suya 2 tutam eklenir. Kaynar suda 10-15 dakika bekletildikten sonra süzülerek içilir.
Uzun süre yüksek dozlarda kullanılmamalıdır. Rahim kasılmalarına neden olduğundan hamile ve emzikli kadınlarda kullanılmaz. Alerjik bünyeli kişilerde sorunlara neden olabilir. Deri döküntüleri görülebilir. Diğer bitki ve ilaçlarla bilinen bir etkileşimi yoktur.

21 Şubat 2012 Salı

Pancarın Faydaları Pancar Nasıl Kullanılır.



Pancar: Şeker pancarı ve kırmızı pancar en çok tüketilen türleridir. A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir. Şifaamacıyla kullanılan kırmızı pancardır.
Pancarın Faydaları: Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırır. Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucudur. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir. Sinirleri yatıştırır. Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
Pancar Nasıl Kullanılır? Şeker pancarı şeker üretiminde ve şeker pancarı pekmezi yapımında kullanılır. Kırmızı pancarın ise yemeği, salatası ve turşusu yapılır. Kırmızı pancar, sebze olarak kullanılmasının yanında, tedaviamacıyla da kullanılır. Kırmız pancar kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olur. Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır. Şekerhastalığı olanlar şeker pancarını kullanmamalıdır.

20 Şubat 2012 Pazartesi

Kuru Üzümün Faydaları



Kuru Üzüm: Kuran'da da (En'am Suresi, 99) adı geçen meyvelerden olan üzümün kurutulması ile elde edilen kuru üzüm yararları bakımından çok değerli bir besindir. Bazı besin değerleri yaş üzümden fazladır. A ve B1 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum gibi mineralleri içerir. Ayrıca, 100 gram kuru üzümde 290 kalori vardır.
Kuru Üzümün Faydaları: İyi bir enerji kaynağıdır. Kan yapar ve vücudu şişmanlatır. Karaciğere faydalıdır. Göğüs hastalıklarına iyi gelir. Balgamı söker. Besin değerleri ile özellikle çocukların gelişimini destekler. Ayrıca, kuru üzümün içeriğinde ağrı kesici ve başta eklem iltihapları olmak üzere iltihap önleyici maddeler de bir miktar vardır.
Kuru Üzüm Nasıl Kullanılır? Kuru üzüm doğrudan yenebileceği gibi reçeli ve kompostosu da yapılabilir. Ayrıca, pek çok tatlı ve kekin içine de katılır. Çekirdekleri alınıp karabiberle birlikte yenirse böbreklere iyi gelir ve böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur. Pekmez ile birlikte kansızlığı gidermeye yardımcı olur. Ayrıca, üzüm çekirdeğinden çıkarılan üzüm yağı kalp hastalıkları ve kolesterolde faydalıdır.

19 Şubat 2012 Pazar

kuş otunun faydaları nelerdir



kuş otunun faydaları nelerdir.
- Rahim kanaması: Kuş otu, ada çayı ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.
- Rahim iltihabı: Kuş otu, ada çayı ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.
- Mesane yolları iltihabı: Kuş otu, maydonoz ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.
- Öksürük: Kuş otu kantaron ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.
- Nezle: Kuş otu kantaron ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.
- Yara bere: Kuş otu az suda kaynatılıp lapa yapılarak yara ve berelere vurulur.
- Basur ( hemoroid ): Kuş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak yemekten önce birer su-çay bardağı içlir.
- Kansızlık: Kuş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
- Boğaz iltihabı: Kuş otu kaynatılıp gargara yapılır. Balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
- Nekahat dönemi çayı: Kuş otu kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilmeye devam edilirse hastalıklardan sonraki nekahat dönemini azaltır. Hastayı çabuk iyileştirir.
- Bronşit: Kuş otu kantaron ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.

18 Şubat 2012 Cumartesi

gelinçik otunun faydaları



GELİNCİK (Papaver Rlıaeas) Kırmızı, ve göz alıcı çiçekleri-lo memleketimizde çok tanınmış olan bir bitkidir. Kırlarda, tarlalarda yaz başlangıcında kendi kendine yetişen, yetiştiği tarlaları diğer çiçeklerle beraber, işlemeli bir halı gibi kaplı-yarak uzaktan güzel bir manzara veren kır çiçeklerindendir.
En çok kullanılan yeri çiçekleridir. Bu çiçekler yaz esnasında toplanır. Sıcak bir bina içinde gölgede veyahut münasip hararet derecesinde bulunan bir fırında kurutulur.
Kuruturken temiz kâğıtlar üzerine yayıp yapışmaması ve bozuluo siyahlaşmaması için, ara sıra altüst etmek lâzımdır.
Gelinciğin Sağlığa Olan Etkileri : Gelincik ötedenberi halk arasında tanınmış, ev ilâcı nlarak çok kullanılmıştır. Terkibinde (Rheadine) adında tesirli bir madde vardır. Kokusu hoşa gitmez. Lezzeti de acım-traktır.
Gelincikten yapılan şurupların rengi gayet güzel ve kırmizıdır. Bu şurupları göğsü yumuşatıcı diğer ilâçlara katmak :;uretile kullanırlar. Gerçekten gelincik, göğüs ve akciğer nezlelerinde şifalı bir tesir gösterir. Göğsü yumuşatır. Öksürüğün boğazda yaptığı gıcığı izale eder. Nezlelerde, bronşitlerde, soğuk algınlıklarında gayet iyi gelir.
Gelincik çiçeklerinin vücuda sükûnet ve uyku verme hassası vardır. Onun içindir ki, bazı memleketlerde halk gelincik çiçeklerini bal ve şurup gibi bazı tatlı maddelere karıştırarak macun yaparlar. Bu macunu uykusuzluk hallerinde kullanırlar.Lezzeti acı olduğu için en ziyade ev ilâcı gibi kullanılan şekli şurubudur.

15 Şubat 2012 Çarşamba

Soğanın Faydaları



SOĞAN: A, B ve C vitaminleri ile potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, iyot, fosfor ve kükürt mineralleri bakımından oldukça zengindir.
Soğanın Faydaları: Vücut direncini arttırır ve vücuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Nefes yollarını açar ve öksürüğü keser. Damar tıkanıklığını önler. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini ayarlayan soğan şeker hastalarına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir. Böbrek kumlarının ve taşların dökülmesine yardımcı olur ve tekrar oluşmalarını önler. Mikrop öldürücü etkisi vardır. Vücuttaki ve kandaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur. Egzama, dolama gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Karaciğerin çalışmasını düzenler. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Sinirleri rahatlatır, sıkıntı ve bunalıma iyi gelir. Uyku problemi çekenlere faydalıdır. Hafızayı güçlendirir. Cinsel gücü arttırır. Kemik erimesine karşı etkilidir.

Soğan Nasıl Kullanılır? Taze ve kuru soğan olarak iki şekli de tüketilir. Çiğ olarak, salatalarda ya da pişirilerek yemeklerde kullanılır.


Narın Faydaları



NAR: Lezzetli bir meyve olmasının yanında besin değerleri açısından da oldukça yararlıdır. Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır.
Narın Faydaları: Harareti keser. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Çarpıntıyı giderir. Mide iltihabı veağız yarası için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur. Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür. Damar serliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir. Cilt sağlığı için de faydalıdır. Nar suyu sesi açar.
Nar Nasıl Kullanılır? Narın meyvesi, meyve kabukları, nar ağacının kökleri ve dallar ile kök kabukları kullanılır. Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarının kaynamış suda demlenmesi ile hazırlanan çay içilirse ishali keser. 2-3 gün boyunca sabahları aç karına içilip öğleye kadar bir şey yenilmezse bağırsak kurtlarını döker.

14 Şubat 2012 Salı

Çam Fıstığının Faydaları



Çam Fıstığı: Fıstık Çamının kozalaklarının içinden çıkarılır. Oldukça besleyicidir. Kalori değeri yüksek bir besin olan çam fıstığı, bol miktarda protein ve mineral içerir.
Çam Fıstığının Faydaları: Vücuda enerji verir ve vücudu şişmanlatır.Akciğer hastalıklarına, verem ve bronşite karşı faydalıdır. Kan tükürmeye ve öksürüğe iyi gelir. Ruhi sıkıntıyı giderir. Cinsel isteği arttırır. Mesane ve Böbrek iltihaplarına iyi gelir. Kalp hastalıklarında faydalıdır.
Çam Fıstığı Nasıl Kullanılır? Balla macun yapılıp yenirse vücuda kuvvet verir ve cinsel gücü arttırır. Dövülüp çorbası hazırlanarak içilirse doğumu kolaylaştırır. Yer Fıstığı ile birlikte yenirse mideyi kuvvetlendirir.

Kakao Yağının Faydaları



Kakao: Anavatanı Amerika olan Kakao, ılık iklimlerde ve düzenli yağış alan verimli topraklarda yetişen ve meyvelerinin içinde kakao çekirdeği olan bir ağaçtır. Bu ağacın çekirdeği ve çekirdeğinden elde edilen Kakao yağı kullanılır. Kalori değeri yüksek bir besin olan kakao protein ve karbonhidratça da zengindir.
Kakaonun Faydaları: Uyarıcı etkisi ile yorgunluğu giderir ve vücuda dinçlik verir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Bağırsak ve idrar yolu spazmlarını çözer. Böbrek hastalıklarında faydalıdır; Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
Kakao Yağının Faydaları: Kakao yağı, güneşin zararlı etkilerini azaltangüneş yağı etkisi ile cilt koruyucu olarak faydalıdır. Ayrıca, göğüs ucundaki çatlak ve yaraları yumuşatmakta ve basur şikâyetlerini azaltmakta etkilidir.
Kakao nasıl kullanılır? Kakao, kahve gibi içecek olarak kullanılmasının yanında, özellikle çikolata ve pasta yapımında katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca, kakaodan kakao yağı elde edilir. Kakao yağı cilt bakımında ve kozmetik sanayinde kullanılır. Kakao fazla kullanıldığında, uyarıcı etkisi nedeniyle çarpıntı ve baş ağrısı yapabilir.

Ayçiçeği ve Ayçekirdeği,Ayçiçeğinin Faydaları



Ayçiçeği ve Ayçekirdeği: Sarı renkte, büyük çiçekler açan ayçiçeği vitamin ve protein açısından zengin, bol enerji veren, besin değerleri yüksek bir besindir. Ayçiçeğinde A, E, K ve B grubu vitaminlerinin yanında, çok az bitkide bulunan, D vitamini de bulunur.
Ayçiçeğinin Faydaları: Ayçiçeğinin tohumları olan ayçekirdeği, kolesterolü düşürmeye ve damar sertliğini gidermeye yardımcı olur. Vücuda ve zihne enerji ve kuvvet verir. Cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp ve sinir hastalıklarına karşı faydalıdır. Özellikle hastaların ve gelişme çağındaki çocukların ihtiyaç duyduğu pek çok protein, vitamin ve mineralleri barındırdığı için iyileşmeyi hızlandırır ve vücut gelişimini destekler. Kansızlığı iyi gelir.
Ayçiçeği Nasıl Kullanılır? Ayçiçeğinin, ayçekirdeği dediğimiz, tohumları ve tohumlarından elde edilen yağı kullanılır. Ayçiçeği Yağı sindirimi kolay bir yağ olduğu için yemeklerde ve salatalarda tercih edilir.

Böbrek Taşı için Limon ve Yumurta Kürü



Böbrek Taşı için Limon ve Yumurta Kürü

Böbrek Taşı Düşürme Yöntemleri, Böbrek taşlarını eritme için Limon Suyu ve Yumurta kabuğu kullanımı.
5 adet limon suyu sıkılır ve elde edilen limon suyu bir kavanoza bırakılır, kavanoz limon suyunu dolduracak boyutta olmalıdır. 5 Adet beyaz yumurta kabuğu ılık suyla yıkanır, Temizlenen yumurta kabukları fasulye büyüklüğünde parçalara ayrılaral kavanoz içindeki limon suyuna dahil edilir ve kavonozun ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılır.
kavanoz serin yerde veya buzdolabında 12 gün bekletilir. 12 gün sonunda yumurta kabukları tamamen eriyecektir.
Elde edilen bu karışım sabahları aç karnına bir çay bardağı olarak tüketilmeli ve kavanozdaki sıvı bitene kadar devam edilmelidir.
Bu karışımı sivilce ve akneler içinde kullanabilirsiniz. her akşam yatmadan önce bu karışımı bir pamuk yardımıyla yüzdeki sivilcelere sürdüğünüzde, sivilce ve aknelerin gözle görülür bir biçimde azaldığını farkedeceksiniz.

13 Şubat 2012 Pazartesi

Cevizin Faydaları



CEVİZ: Ceviz vitamin, mineral, protein ve lif açısından çok besleyici bir besindir. Kalori değeri yüksek bir besin olan cevizde sağlığımız için tercih etmemiz gereken doymamış yağ vardır.
Cevizin Faydaları: İçerdiği Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri sayesinde beyin ve zekâ gelişimini destekler. Vücuda enerji verir. Hafızayı kuvvetlendirir. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardım eder. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Hazımsızlığı giderir. İshal, kabızlık ve dizanteriyi giderir. Göğüs ağrılarında ve öksürükte faydası görülür. Ceviz yağı Bağırsak kurtlarını döker. Ciltteki lekelere sürülüp ovulursa lekeleri giderir. Nasırlara sürülürse iyileştirir. Ceviz, Bal ile birlikte yenirse basura iyi gelir.
Ceviz Nasıl Kullanılır? Ceviz ağacının, meyvesi olan cevizin ve cevizden elde edilen ceviz yağının dışında, kabukları ve yaprakları da kullanılır. Yeşil kabukları ezilerek saçları ve elleri boyamakta kullanılabilir. Ceviz yaprağının kaynatılması ile elde edilen su çay olarak içilirse mideyi kuvvetlendirir, boğaz ve bademcik iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu su ile banyo yapılırsa cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.

Pırasanın Faydaları



PIRASA: Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır.
Pırasanın Faydaları: Vücuda kuvvet verir. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Vücudu ve kanı temizler. Astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Bağırsakları yumuşatır ve Kabızlığı giderir. Basur şikâyetlerine karşı oldukça faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Kansere karşı koruyucudur.
Pırasa Nasıl Kullanılır? Pırasa yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Pırasa tohumu yenilmeye devam edilirse basuru iyileştirmeye yardımcı olur. Pırasanın beyazı iyice sıkılarak elde edilen su cilde parlaklık verir. Bu su sütle karıştırılıp sivilcelere sürülürse iyi gelir.