5 Şubat 2012 Pazar

Kenevir Tohumu Faydaları ve kullanımı


Kenevir Tohumu Faydaları ve kullanımı

Kenevir Tohumu

Kenevirgiller ailesindendir. Diğer isimleri aptal otu. Kendir, esrar otu, kınnap otu gibi farklı farklı adları vardır.

2 ile 4 metre uzunluğunda, bir senelik, otsu bir bitki türüdür. Mızraksı elsi yaprakları 5 ile 7 parçacıklı ve tırtıklı kenarlıdır. Çiçekleri sarımsı ve yeşilimsidir. Erkek çiçekler dallanmış demetler dişi çiçekler uzun başaksı demetler şeklindedir.
http://www.drmavinokta.net 
Dişi çiçeklerin olgunlaşmasıyla meydana gelen kenevir tohumları çedene, çetine, çetene gibi isimlerle anılır ve kavrulup tüketilir. Kuş yemi olarak da kullanılır. Daha çok sabun sanayisinde kullanılan bir yağ elde edilir.

Karadenizde kendiliğinden yetiştiği gibi Samsun, Amasya, İzmir, Şanlıurfa, Kastamonu, Ordu, Yozgat bölgelerinde kültürü de yapılır.

Kenevirin lifleri dokuma sanayisinde kullanılır. Çinde bu amaçla 2800 yıllarında tarımıyapılmıştır. Lif için yetiştirilecekse dişi çiçekler olgunlaşmadan gövde kesilir ve kurutulup lifler elde edilir. Bunlarla kınnap, hortum, halat, urgan, balık ağı, yelken ve çadır bezi, hamut ve semer ve gibi eşyalar yapılır.

Bitkinin çiçekleriyle ve yapraklarıyla esrar adlı uyuşturucu madde elde edilir. 
http://www.drmavinokta.net 
Bitkinin kurutulmuş çiçekli dal uçlarının ağrı kesici etkisi bulunur. Tarihte baş ve romatizma ağrılarını geçirmek için kullanılmıştır. Bu doruğun afyon gibi kabız etkisi bulunmamaktadır. Ancak alışkanlık yaptığı için günümüzde tedavi amacıyla uygulanılmamaktadır. Kenevir tohumunun kaynatılmış suyunun tüketilmesi yine yapraklarla kaynatılmış suyun içilmesi romatizmaya iyi gelir idrarı artırır.

Kenevirin Faydaları 
Yatıştırıcı ve uyarıcıdır. Yapraklarının haşlaması lapa olarak romatizma ağrılarını hafifletir. Balgam söktürür. Mide ve bağırsak hastalıkları ile idrar yolu iltihaplarına karşı faydalıdır. Prostat şikayetlerinde de faydalı olabilir.

Kenevir Nasıl Kullanılır?  
Kenevirden elde edilen Esrar, ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ile kişide halüsinasyonlara ve ruh hastalıklarına neden olmasının yanı sıra beyinde de erken bunamaya neden olur. Kenevir Nasıl Kullanılır? Tohumları ezildikten sonra sıcak sütte demlenip süzülerek ya da bal ile macun yapılarak kullanılabilir. Kenevirin lifleri iplik elde etmek için kullanılır. Ayrıca, kenevirde uyuşturucu hammaddesi ve kenevir yağı da vardır. Fazla kullanılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder